Connect with us

Pasajul Socola: lucrările vor costa 38 mil. lei – apar o nouă bandă de circulație și piste pe carosabil

pasajul socola iasi

Proiecte publice

Pasajul Socola: lucrările vor costa 38 mil. lei – apar o nouă bandă de circulație și piste pe carosabil

Proiectarea lucrărilor de reabilitare a pasajului Socola a reevaluat necesarul estimat de finanțare inițial: de la 34 mil. lei, valoarea proiectului a ajuns la 38 mil. lei. Indicatorii tehnico-economici vor fi aprobați de către Consiliul Local (CL) în ședința ordinară de 23 iulie. Acest lucru va permite Primăriei lansarea unei eventuale licitații de lucrări, dar, la acest moment, o sursă de finanțare în acest sens nu este clar definită.

În urma lucrărilor va rezulta o bandă de circulație suplimentară (banda II) dedicată exclusiv circulației rutiere pe direcția Centru – Socola. Astfel, vor fi trei benzi pe direcția Centru – Socola și două benzi pe sensul Socola – Centru, alături de două trotuare pietonale care vor avea o lățime mai mică față de cea actuală – vor fi îngustate pentru a face loc pistelor de bicicliști.

Principalii indicatorii tehnici fac referire la:

  • reabilitare pasaj pe toată lungimea sa (450 m)
  • montare suprastructură nouă (220 m)
  • modernizarea carosabil (10.560 mp)
  • modernizare trotuare (1.750 mp)
  • montare parapeți de siguranță (840 m)
  • consolidare suprastructură cu placă de suprabetoane
  • consolidarea infrastructuri
  • lărgire rampe de acces (230 m)

Față de indicatorii estimați anterior, modificările au survenit în ceea ce privește în special modernizarea carosabilului și a trotuarelor. „Pasajul superior Socola a fost construit în anul 1960 de către Antepriza Construcții Montaj nr. 2 – Brigada Iași, pe baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul Județean de proiectare Iași. În anul 1985, pasajul a fost reabilitat, atât prin înlocuirea completă a suprastructurii, cât și lărgirea căii la 4 benzi de 3,5 metri lățime fiecare și 2 trotuare pietonale. Înlocuirea suprastructurii și lărgirea căii de pod și pe rampele de acces au impus și modificarea alcătuirii constructive a elevațiilor infrastructurilor”, se arată într-un raport al PMI.

Scenariul propus prin proiectul tehnic întocmit de Pod Proiect cuprinde lucrări de modernizare a pasajului Socola prin realizarea unei benzi suplimentare (banda doi de circulație prioritară și dedicată) pe sensul Centru – Socola cu scopul de a fluidiza traficul rutier pe pasaj, precum și pentru obținerea caracteristicilor constructive și funcținale care să satisfacă exigențele actuale din domeniu (asigurarea unei perioade de exploatare de circa 100 de ani).

„Lucrările de modernizare a pasajului Socola cuprind lucrări de reparații capitale și consolidare a structurii de rezistență a infrastructurii și suprastructurii pasajului și lucrări de înlocuire a fâșiilor cu goluri cu grinzi prefabricate precomprimate cu placa de suprabetonare, cu păstrarea dimensiunilor de gabarati actuale ale pasajului”, se arată în raportul PMI.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top