Connect with us

Pașcani: Un fost senator construiește o fabrică de medicamente cu bani UE în parteneriat cu Balkan

Investiții private

Pașcani: Un fost senator construiește o fabrică de medicamente cu bani UE în parteneriat cu Balkan

Fostul senator Teodor Haucă va începe în acest an construcția unei fabrici de medicamente la Pașcani în cadrul unui proiect cu finanțare europeană accesat de firma acestuia, Investment ADH INT. Valoarea totală a investiției se ridică la 43,3 milioane lei. Din informațiile APIX.ro, firma este aliată în acest proiect cu Balkan Pharmaceuticals din Republica Moldova, fondată de fiul fostului senator, Alin Haucă.

Contractul de finanțare UE a fost semnat la sfârșitul anului trecut, conform informațiilor puse la dispoziție de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE). „Construire hală de fabricare a produselor farmaceutice, laborator, sediu administrativ, împrejmuire, branșamente și racorduri”, este obiectul proiectului.

Investiția este finanțată prin Programul Operațional Regional și are o valoare de 43,3 milioane lei, iar aproape 80% din această sumă este nerambursabilă (bugetul UE și bugetul de stat). După valoare, proiectul este cel de-al doilea cel mai mare proiect privat din zona de nord-est a țării finanțat prin intermediul POR, după cel de construire a unui centru de afaceri IT în parcul industrial Miroslava.

Fabrică va avea o suprafață de 1.500 mp, iar, în primă fază, vor fi produse suplimente alimentare pentru ca, ulterior, activitatea să fie extinsă.

Patronul firmei Teodor Haucă a fost senator PD de Suceava la sfârșitul anilor 1990. Fostul parlamentar are numeroase afaceri în Iași, inclusiv în zona imobiliară – citește mai multe despre una dintre afacerile acestuia.

Pentru acest proiect UE, Teodor Haucă va colabora cu Balkan Pharmaceuticals, societate cu o experiență bogată în domeniu și care a fost fondată de către fiul acestuia, Alin Haucă. Într-o informare din toamna anului trecut, compania din Republica Moldova a furnizat o serie de detalii despre noua fabrică: la Pașcani se vor produce vitamine, extracte de plante și minerale.

Potrivit sursei citate, fabrica de la Pașcani va avea inițial 2 linii de producție, solide și lichide, iar, pentru început, va avea 40 de angajați.

Balkan Pharmaceuticals are 2 fabrici și un laborator în Republica Moldova, cu un portofoliu cu peste 300 de produse, în diferite forme și doze, destinate tratamentului diferitor afecțiuni, de la răceli și alergii, până la maladii oncologice.

În 2016, la 10 ani de la fondare, Balkan Pharmaceuticals a lansat cea mai mare fabrică de medicamente din Moldova, amplasată pe 2,5 hectare. Aceasta dispune de laboratoare și echipamente ultra-moderne, având un potențial de 400 locuri de muncă. „Am reușit să creștem capacitatea de producere la 250.000 de comprimate pe oră, 200.000 de capsule pe oră și să aducem un nou standard de producere a medicamentelor în R. Moldova”, a declarat Georgel Bacinschi, unul dintre reprezentanții companiei.

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top