Local
Pentru 9.000 euro/an, autoritățile vor concesiona o proprietate evaluată la 420.000 euro: 2,3 ha de teren și o clădire istorică
Consiliul Județean (CJ) va organiza o licitație pentru concesionarea unui teren cu o suprafață de 23.842 mp, amplasat în Manta Roșie. Pe teren se află clădirea monument istoric Casa Călăului (Casa Moruzi), aflată într-o gravă stare de degradare. Concesionarea se face pe o perioadă de cel puțin 49 de ani.
Potrivit unui proiect de hotărâre care va fi supus aprobării plenului CJ, care va avea loc pe 29 martie, nivelul minim al redevenței este de circa 9.000 euro/an, în condițiile în care proprietatea a fost evaluată la aproape 420.000 euro. „Prin concesionarea acestui imobil se aduc venituri suplimentare la bugetul județului”, se arată în proiect.
Casa Călăului are o suprafață de 675 mp, iar terenul aferent ajunge la peste 23.000 mp. Pe teren se mai află o construcție de 256 mp ce a avut funcțiunea de sală de sport. „Aceasta (Casa Călăului, n.r.) nu este utilizată și se află într-un stadiu accentuat de degradare, nu este dotată cu instalații sanitare, de alimentare cu apă și canalizare, instalații termice sau instalații de iluminat și priză de pământ. O mare parte din acoperișul dintre grinzi nu mai există, astereala este putrezită”, se mai precizează în proiect.
Ce își propune CJ prin concesionare:
- recuperarea monumentului istoric, aducerea la starea inițială a acestuia, în vederea protejării patrimoniului istoric și cultural al județului
- punerea în valoare a monumentului
- amenajarea imobilului cu funcțiuni nerezidențiale
- reabilitarea construcției C2 (sala de sport), amenajarea acesteia pentru activități nerezidențiale
- construirea terenului cu funcțiuni mixte (sunt interzise locuințe individuale sau colective)
- atragerea de venituri suplimentare la bugetul județului
- crearea unor locuri de muncă din partea concesionarului
- salubrizarea și întreținerea curățeniei în zonă
- paza întregului imobil dat în concesiune
- acoperirea în întregime a costurilor de întreținere/construire și exploatare a imobilului
„Pentru atingerea obiectivelor, se impune ca în termen de 5 ani de la încheierea contractului de concesiune să fie recuperat monumentul istoric și aducerea acestuia la starea inițială, clădirea C2 să fie reabilitată și introdusă în exploatare”, se mai precizează în proiect.
Viitorul concesionar va putea construi pe teren după ce va întocmi un Plan Urbanistic Zonal. Lucrările la construcțiile propuse pe amplasament și amenajarea suprafețelor trebuie finalizate în maximum 5 ani.