Connect with us

Manta Roșie: un teren de 2,3 ha, unde este Casa Călăului, va fi concesionat

Proiecte publice

Manta Roșie: un teren de 2,3 ha, unde este Casa Călăului, va fi concesionat

Consiliul Județean (CJ) vrea să organizeze o licitație pentru concesionarea unui teren cu o suprafață de 23.842 mp, amplasat în Manta Roșie. Pe teren se află clădirea monument istoric Casa Călăului (Casa Moruzi), aflată într-o gravă stare de degradare. Concesionarea se face pe o perioadă de cel puțin 25 de ani.

În vara anului 2019, terenul a făcut obiectul unei alte decizii a plenului CJ: au fost alocați peste 130.000 lei pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în vederea construirii unui bazin olimpic. La acea vreme, investiția era estimată la peste 100 milioane lei.

Acum, CJ vrea să scoată la licitație terenul, dar, din cuprinsul proiectului de hotărâre, nu rezultă care ar fi obiectivul final al instituției, în sensul de modul în care ar putea fi valorificat terenul de către un partener privat.

„Nivelul minim al redevenței va fi determinat prin întocmirea unui raport de evaluare de către o persoană fizică sau juridică autorizată. Concesionarea urmează să fie aprobată de plenul Consiliul Județean pe baza unui studiu de oportunitate și a caietului de sarcini, care vor fi întocmite de aparatul de specialitate din cadrul instituției. Durata concesionării va fi de 25 ani (sau o altă perioadă aprobată de plenul CJ), cu posibilitatea de prelungire prin acordul de voință al părților”, se arată într-un proiect de hotărâre de CJ prin care este demarată procedura de organizare a licitației de concesionare.

Pe teren se află Casa Călăului, cu o suprafață totală construită de 675 mp și o sală de sport (256 mp).

„Ambele corpuri de clădire sunt scoase din circuitul de exploatare datorită (sic!) degradărilor majore la structura de rezistență și la finisajele interioare și exterioare”, se mai precizează în documentul citat.

În iulie 2021, Primăria Iași a emis un certificat de urbanism care atestă faptul că terenul este construibil. În perioada 1988 – 2013, imobilul s-a aflat în administrarea Fortus și a fost utilizat pentru diverse activități. În 2020, o expertiză tehnică a clădirilor a atestat faptul că ambele clădiri au risc seismic și nu prezintă siguranță în exploatare, fiind necesare lucrări de consolidare.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top