Connect with us

Plan: O nouă Primărie în spatele sediului actual

Amplasamentul viitorului sediu al Primăriei Iași

Proiecte publice

Plan: O nouă Primărie în spatele sediului actual

Șefii municipalității vor construirea unui nou sediu administrativ al municipalităţii. Decizia va stârni cu siguranţă controverse în spaţiul public, în contextul în care investiţia necesită un efort bugetar semnificativ. În acelaşi timp, amplasamentul se află în zona de protecţie a Palatului Roznovanu, clădire care adăposteşte în prezent sediul administrativ al instituţiei. În prezent, amplasamentul este ocupat de parcări, diverse construcţii (garaje, cabină portar) şi spaţii verzi. Primele două funcţiuni ar urma să fie desfiinţate, iar spaţiul verde să fie gândit ca o grădină publică.

Proiectul se află deja pe traseul de avizare la nivelul municipalităţii.

Parcări şi arhivă publică, în subteran

Pe 3 august 2017 a fost emis certificatul nr. 2516/2017, al cărui beneficiar este Municipiul Iaşi, iar scopul constă în întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru „construire imobil cu destinaţia de sediu administrativ, pe teren proprietate“. În perimetrul delimitat de b-dul Ştefan cel Mare, parcul din faţa Teatrului Naţional şi strada Agatha Bârsescu, Primăria deţine o suprafaţă de teren de peste 9.000 mp. Municipalitatea are în vedere aproape jumătate din această suprafaţă, amplasată în spatele Palatului Roznovanu. În zonă ar urma să fie construită o parcare subterană pe mai multe niveluri, unde va fi înfiinţată şi o arhivă publică. În ceea ce priveşte regimul de înălţime al noului sediu administrativ, imobilul nu va depăşi Palatul Roznovanu, lucru ce înseamnă maximum 2-3 etaje. Unul dintre motivele invocate de primar pentru construirea unui nou sediu administrativ vizează capacitatea actuală de găzduire de birouri a Palatului Roznovanu. Totodată, oficialii municipalității spun că lucrul cu publicul este dificil, în contextul în care birourile sunt amenajate în spaţii neadecvate. Nu în ultimul rând, la actualul sediu nu poate fi montat sistem de climatizare eficient la monument şi a subliniat că, acum, faţada imobilului este plină cu aparate de aer condiţionat.

Extindere peste garaje dezafectate

O altă problemă face referire la necesitatea refacerii, în viitor, a monumentului istoric. Pentru construirea noului sediu, municipalitatea va dezafecta garajele dinspre strada Agatha Bârsescu, dar nici actualul imobil în care funcţionează Centrul de Informare pentru Cetăţeni nu este văzut cu ochi buni. La noul sediu administrativ vor fi mutate şi alte birouri ale municipalităţii care nu sunt acum la Palatul Roznovanu, cum ar fi, de exemplu, serviciile de la „Piramida lui Dubeţ“. Deocamdată, nu există o estimare a costurilor necesare pentru ridicarea unui nou sediu, acestea urmând a fi stabilite după întocmirea unui studiu de fezabilitate. Despre destinaţia viitoare a Palatului Roznovanu, Primăria nu a oferit foarte multe detalii. Totuși, șefii autorității spun că vor rămâne birouri ale instituţiei în incinta monumentului, dar acestea vor fi destinate în special Consiliul Local (CL).  Ședinţele de CL vor fi ţinute tot în Sala „Vasile Pogor“, iar aleşii locali vor avea, pe grupuri politice, birouri în incinta Palatului Roznovanu.

Actualul spațiu verde din curtea Primăriei Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top