Connect with us

Platoul Colina Însorită: dezvoltare în ritm alert

Vedere de pe platou. În stânga se află primele blocuri construite

Investiții private

Platoul Colina Însorită: dezvoltare în ritm alert

O zonă a Iașului care a cunoscut o dezvoltare urbanistică puternică în ultimii ani este platoul „Colina Însorită” (Păcurari). Primul care a construit un cartier de vile în zonă („Amfiteatru”) a fost omul de afaceri Sorin Ionescu. Cartierul acestuia se află vis-a-vis de platou și se învecinează cu Cimtirul Evreiesc.

Ulterior, au fost construite blocuri de locuințe de către firma băcăuană Fiald Imobiliare, numele dat zonei de acestă companie („Colina Însorită”) fiind repede preluat de către autorități, devenind punct de reper în aprobarea de noi proiecte. În total au fost construite nouă blocuri pe o suprafață de peste 9.000 mp. Avantajul cartierului constă în faptul că are altă cale de acces spre bdul. Păcurari (arteră nouă care dă în spatele blocurilor T) și se evită utilizarea aleii Cimitir Evreiesc, o stradă supraaglomerată și îngustă.

Ulterior, la nord-vest de cele nouă blocuri a început construcția la alte cel puțin alte șapte-opt blocuri, unele deja finalizate. În paralel, s-a realizat și infrastructură de acces în zonă.

Platoul a început să se dezvolte și din alt punct de vedere: în 2016 a fost dată în folosință clădirea unei instituții de învățământ private (Școala „Paradis”). Modernizarea zonei va continua prin noi blocuri situate între capetele străzilor Nicolae Oblu și aleea Cimitir Evreiesc, în fața caselor construite acum mai mulți ani.

În cele două imagini de mai jos se poate vedea cum a fost ocupat platoul de construcții în ultimii ani:

Înainte de apariția blocurilor:

După apariția blocurilor (cu roșu sunt încercuite zonele în care s-a construit în ultimii ani, iar cu albastru acele zone unde există blocuri în construcție)

Încet-încet zona de locuințe va merge spre limita Grădinii Botanice. La nivelul Primăriei este în perioada de avizare un nou cartier de 23 de vile situat pe str. Iancu Flondor, după cum se poate vedea mai jos, care se învecinează cu platoul „Colina Însorită” la sud-est:

În zona delimitată de noul cartier, str. Dealul Zorilor, str. Viticultori, ferma Adamachi și limita Grădinii Botanice este o suprafață de circa 150 ha, iar mare parte din acest teren se află în proprietate privată. Astfel, expansiunea va continua între Păcurari și Viticultori, în condițiile în care există deja numeroase documentații urbanistice aprobate pentru locuințe individuale sau colective.

În timp, conexiunile rutiere între Păcurari și Copou se vor îmbunătăți semnificativ, urmând a exista posibilitatea ca, de la Universitatea Agronomică să se poată ajunge în rond Păcurari prin Viticultori – Dealul Zorilor – șos. Rediu.

Revenind la platoul „Colina Însorită”, marea problemă din zonă este accesul pe aleea Cimitir Evreiesc. Artera are doar două benzi de circulație, iar un portal construit în mijlocul străzii limitează temporar accesul doar pe o singură bandă. În prezent, există discuții ca acel portal să fie mutat lângă Cimitirul Evreiesc (nu este monument istoric). Zilnic, mai ales dimineața și după-amiaza, când părinții își aduc copiii la Școala „Paradis” se formează ambuteiaje majore.

Vom reveni în materiale viitoare asupra expansiunii acestei zone și asupra investitorilor care au construit locuințe.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top