Proiecte publice
Podul Cerna va fi reabilitat și extins la 4 benzi, o investiție estimată la circa 30 milioane lei
Un pod care face legătura între două importante zone ale Iaşului va fi modernizat şi lărgit. Podul Cerna traversează râul Bahlui şi are o lungime de aproape 72 metri, fiind la intersecţia str. Cerna, str. Sarmisegetuza şi bld. Alexandru cel Bun. Podul se află în exploatare de peste 50 de ani, în condiţiile în care a fost dat în folosinţă în anul 1970.
„Pe această perioadă de serviciu, podul a suferit o serie de procese majore de degradare, atât la nivelul căii, a structurii de rezistenţă a suprastructurii şi infrastructurii podului, cât şi la nivelul albiei şi a malurilor râului Bahlui”, se arată în expertiza tehnică realizată în acest an de către Pod Proiect, la comanda Primăriei. Proiectantul a analizat două scenarii de modernizare, iar municipalitatea a agreat propunerea care vizează lucrări de lărigre a podului cu păstrarea suprastructurii existente.
Podul va fi lărgit la 4 benzi
„Prin documentaţie se propune o soluţie de lărgire a podului existent la 4 benzi (câte două benzi pe sens). Lărgirea se va face prin extindera podului de o parte şi de alta, cu păstrarea axului existent al drumului. Astfel, se va crea un gabarit transversal de 14 metri pentru zona carosabilă (4 benzi de 3,5 m fiecare) şi două trotuare de 3 m fiecare”, se precizează în documentaţia tehnică. Potrivit sursei citate, lucrările de realizare a infrastructurilor noi, precum şi montarea unor grinzi prefabricate, vor fi executate fără închiderea circulaţiei pe pod.
„Pentru execuţia plăcii de suprabetonare şi a căii pe pod, traficul se va desfăşura cu restricţii pe jumătate de cale. Înainte de începerea lucrărilor de execuţie, este necesară relocarea utilităţilor”, a arătat proiectantul.
Potrivit proiectului, principalii indicatori tehnici ai investiţiei constau în: reparaţii şi extindere infrastructură, execuţie piloţi foraţi (40 de bucăţi), montarea de grinzi noi (28 de bucăţi), refacere cale pe pod (1.350 mp), reparaţii suprastructură existentă (800 mp), refacere structură rutieră pe rampe de acces (3.300 mp) şi refacere trotuare (1.000 mp).
După aprobarea proiectului de plenul Consiliului Local (poimâine are loc şedinţa) şi identificarea unei surse de finanţare pentru investiţie, Primăria va putea lansa licitaţia de execuţia a lucrărilor. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 29 milioane lei (fără TVA), lucrările de construcţii şi montaj fiind de 23,3 milioane lei.