Utile
Prefectul NU mai poate anula autorizații de construire ilegale
Un grup de 13 deputați a schimbat din nou legislația în urbanism, iar una dintre prevederile introduse recent – cea prin care prefectul putea anula autorizații ilegale fără a mai fi înaintată o acțiune în instanță – a fost eliminată.
În toamna anului 2019, liberalii s-au lăudat pe toate canalele posibile că au modificat și simplificat legile urbanismului. Ulterior, în plenul Parlamentului, 13 deputați (6 liberali, 3 social-democrați, 2 deputați de la UDMR și câte unul de la PMP și minorități) au reușit să treacă prin plen o nouă lege care modifică iar legile din urbanism. Printre altele, articolul 12 al Legii 50/1991 a fost modificat.
Varianta inițială a articolului care a fost în vigoare doar TREI luni:
„(1)Autorizațiile de construire sau de desființare, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către:
a) instanțele de contencios administrativ, potrivit legii;
b) prefect, în urma activității de control a Inspectoratului de Stat în Construcții.”
Punctul b) al articolului era o noutate a legii și simplifica procedura greoaie în anularea autorizațiilor ilegale, inclusiv la Iași fiind destule exemple în acest sens.
Varianta modificată a articolului 12, prin Legea 7/2020:
„(1) Autorizațiile de construire sau de desființare, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanțele de contencios administrativ, potrivit legii, ca urmare a introducerii acțiunii de către prefect, în urma activității de control a Inspectoratului de Stat în Construcții – I.S.C.”.
Practic, este o revenire la situația de înainte de octombrie 2019, atunci când prefectului i s-a dat puterea de a anula o autorizație dacă un raport ISC arăta că au fost ilegalități. După aprobarea Legii 7/2020, prefectul este obligat acum să depună o acțiune de anulare a autorizației în instanță.
Pentru a vedea și celelalte modificări aduse legislației în urbanism, puteți consulta Legea 7/2020 în Portalul Legislativ al guvernului.