Connect with us

Premieră: aplicație mobilă pentru locuri de parcare/Iașul va fi împânzit cu senzori

Proiecte publice

Premieră: aplicație mobilă pentru locuri de parcare/Iașul va fi împânzit cu senzori

Ieșenii vor avea la dispoziție, până la sfârșitul acestui an, o aplicație mobilă pentru identificarea locurilor libere de parcare. Primăria va monta aproape 1.000 de senzori în mai multe zone din oraș. Este vorba despre 16 zone, respectiv parcări publice existente și în lungul unor bulevarde (la sfârșitul textului puteți consulta lista zonelor).

Primăria a lansat zilele trecute licitația, iar semnarea contractului de furnizare și montare ar putea avea loc în această vară. Ulterior, timp de 90 de zile, echipamentele trebuie instalate.

În funcție de destinație, șoferii vor fi îndrumați prin intermediul aplicației la cel mai apropiat loc liber de parcare. Implementarea unui astfel de sistem are costuri reduse (circa un milion de lei), dar și un avantaj semnificativ în ceea ce privește timpii de deplasare care, în mod evident, se vor scurta.

Prin intermediul aplicației, șoferii vor putea achita și tariful de parcare, în condițiile în care programul software va permite aplicarea de tarife orare diferenţiate, pe zone, pe zile ale săptămânii şi pe intervale orare definite.

Senzorii vor fi conectaţi la sistem prin wireless, vor avea o durată medie de viaţă a bateriei de 5 ani şi vor putea funcţiona la temperaturi de minus 30 grade Celsius sau de minim 65 grade Celsius.

Achiziţia mai prevede realizarea de staţii de interconectare a echipamentelor (la distanţe de peste 500 metri faţă de senzori) şi o aplicaţie de server pentru gestionarea locurilor de parcare.

În total, vor fi achiziționați 960 de senzori. „Obiectul achiziţiei constă în instalarea unui sistem integrat de detectare a stării locurilor de parcare şi de transmitere a acestor informaţii către o aplicaţie de server şi una mobilă, ce poate fi utilizată de către orice cetăţean“, se arată în caietul de sarcini aferent licitaţiei.

Locurile unde vor fi amplasaţi senzorii de parcare sunt: str. Anastasie Panu (55 senzori), str. Armeană (21), str. Costache Negri (46), Casa de Cultură a Studenţilor (40), str. Golia (94), Hala Centrală (137), bld. Independenţei (42), parcarea de la Mitocul Maicilor (38), Moldova (38), Piaţa Nicolina (58), Primărie (61), Policlinica Sf. Spiridon (48), bld. Primăverii (75), bld. Socola (98), Teatrul Vasile Alecsandri (57) şi cinema Victoria (52).

Firma care va câștiga licitația va realiza și o aplicație de server, care va fi gestionată de Primăria Iași, dar municipalitatea are în plan ca informațiile să le facă publice în format deschis, ceea ce înseamnă că datele în timp real despre cele 960 de locuri de parcare vor putea fi utilizate și de alte persoane pentru crearea de aplicații suplimentare.

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top