Connect with us

Premieră: Bugetul Iașului a fost respins/Ce fonduri are disponibile PMI acum

Local

Premieră: Bugetul Iașului a fost respins/Ce fonduri are disponibile PMI acum

Bugetului municipiului Iași a fost respins joi seară după o ședință maraton de 10 ore a Consiliului Local (CL): PNL și PMP au votat în favoarea proiectului (13 voturi), USRPLUS s-a abținut, iar grupul PSD a părăsit sala în timpului votului. Respingerea bugetului este o premieră în istoria ultimilor 30 de ani la Iași.

Situația de la Iași nu este una singulară: în Capitală, la Sectorul 1, liberalii nu au dat încă undă verde bugetului propus de primarul USRPLUS. De asemenea, în unele orașe, dar care nu se compară cu Iașul din punct de vedere al populației, proiectul de buget va fi supus aprobării săptămâna viitoare. Un exemplu în acest sens este Lugoj.

Conform legii, la acest moment, Primăriei Iași nu-i pot fi virați bani de la bugetul de stat: venituri din impozitul pe venit, cote defalcate etc., fonduri care reprezintă cel mai mare aport de venituri la bugetul local.

  • Având în vedere politizarea excesivă a discuțiilor pe proiectul de buget, APIX.ro nu va reda declarațiile părților implicate în dezbateri. În schimb, de precizat că toate părțile se acuză între ele că sabotează proiectele Iașului, dar niciuna dintre acestea nu vine, cel puțin deocamdată, cu o soluție concretă de deblocare a situației.

În schimb, potrivit șefei Finanțelor locale, Primăria dispune de circa 88 milioane lei [notă APIX.ro: primarul Mihai Chirica a declarat că, de fapt, în trezorerie ar fi 7 milioane lei, iar suma de 88 milioane lei reprezintă fonduri care ar putea fi încasate și cheltuite în lipsa aprobării bugetului] până la momentul în care în CL va fi un consens politic astfel încât să poată fi aprobat bugetul. Liderii USRPLUS Iași spun că proiectul de buget poate fi aprobat până la finalul lunii aprilie. Până atunci, bugetul Primăriei funcționează pe „avarie”.

  • „În cazul în care autoritățile deliberative nu aprobă proiectele bugetelor locale în termenul prevăzut la alin. (6), direcțiile generale ale finanțelor publice dispun sistarea alimentarii cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și cu transferuri consolidabile, până la aprobarea acestora de către autoritățile deliberative. În aceasta situație, din bugetele locale se pot efectua plăți numai în limita celorlalte venituri încasate” – se arată la articolul 39 din Legea finanțelor publice locale (273/2006).

În cazul Iașului, așa cum susține șefa Finanțelor locale „limita celorlate venituri încasatela acest moment [până la sfârșitul anului] este de 88 milioane lei.

Care sunt sursele de venit ale bugetului

Bugetul local al municipiului este de 1,2 miliarde lei, venituri care nu cuprind şi cele peste 350 milioane lei care reprezintă bugetul unor instituţii care sunt finanţate integral sau parţial de Primărie (spitale, şcoli, creşe, evidenţa populaţiei, poliţia locală etc.).

Principala sursă de venit sunt resursele proprii (611 milioane lei), bani care provin din impozitul pe venit (417 milioane lei – acești bani care dacă constituie fonduri proprii sunt gestionate și repartizate de către stat) şi sume din taxe locale, concesiuni, amenzi etc. (194 milioane lei) .A doua cea mai mare sumă pe care Primăria o estimează ca venit este constituită din fondurile europene: 322 milioane lei. În același timp, de la bugetul de stat, Iașul va primi 231 milioane lei sub formă de subvenții (sume defalcate din TVA și fonduri de funcționare și dezvoltare).

Nu în ultimul rând, o sursă de venit este excedentul bugetar de anii trecuţi, în sumă de 48,6 milioane lei. Bugetul de dezvoltare al Iaşului este de circa 575 milioane lei, în timp ce secţiunii de funcţionare îi sunt alocaţi aproape 640 milioane lei.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top