Connect with us

Prima reacție a arhitecților din topurile internaționale care proiectează pentru zona centrală a Iașului, după ce au vizitat situl VIDEO

Local

Prima reacție a arhitecților din topurile internaționale care proiectează pentru zona centrală a Iașului, după ce au vizitat situl VIDEO

Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects sunt cele patru birouri renumite pe plan mondial ce vor propune o soluție pentru o nouă dezvoltare în centrul orașului, prin concursul internațional de arhitectură cu invitați organizat de IULIUS. Soluția trebuie să respecte regimul de înălțime impus de clădirile emblematice din zona centrală a orașului, să fie adaptată contextului istoric de patrimoniu, să respecte unghiurile de vizibilitate și să pună în valoare vestigiile arheologice. Proiectele birourilor de arhitectură vor fi prezentate în fața juriului la finalul lunii iunie.

Reprezentanți ai celor patru birouri de arhitectură au vizitat Iașul și situl pentru care proiectează și au vorbit despre provocarea și dorința de a lucra la acest proiect.

Patrik Schumacher – directorul Zaha Hadid Architects îi salută pe ieșeni, în timp ce Gianluca Racana, arhitect al aceluiași birou renumit, spune că „Este extraordinar că avem oportunitatea de a lucra în România”.

Ben Van Berkel – fondatorul și arhitectul principal al UNStudio – susține că – „Suntem foarte încântați să participăm la acest concurs în Iași”, iar Arjan Dingste, arhitect UNStudio, povestește că în vizita din Iași „Ne-a colpeșit mixul de culturi din acest oraș.”

Românii Maximilian și Daniel Zielinski, Senior Partners la Foster+Partners își arată entuziasmul de a proiecta pentru Iași: „Suntem extrem de entuziasmați să lucrăm la acest proiect și simțim o mare presiune și o mare responsabilitate în a trata această temă cu maximă seriozitate și respect deplin față de mediul istoric, cultural, religios și educațional din Iași”. Arhitectul Gideon Maasland, Directorul MVRDV, vorbește cu încântare despre oraș și demers: „Am vizitat situl și am fost uluiți. Împrejurimile și istoria sunt impresionante. Suntem foarte mândri să fim parte din acest demers.”

Concursul internațional de arhitectură este o promisiune făcută de IULIUS în 2019, în urma consultărilor publice din acea perioadă pentru dezvoltarea zonei Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii. Este realizat în colaborare cu o echipă de specialiști în arhitectură, urbanism, istorie și patrimoniu, formată din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu.

Cerințele concursului au fost formulate și în urma consultării online – Un Iași pentru viitor, desfășurată de companie la finalul lui 2021, ale cărei concluzii principalele arată că ieșenii își doresc dezvoltare, o evoluție sustenabilă a orașului, digitalizare și ca Iașul să fie atractiv și pentru investitori și turiști.

Printre criteriile pe care trebuie să le respecte soluția gândită de arhitecții internaționali sunt: înălțime limitată a ansamblului arhitectural în consens cu clădirile de referință istorică și arhitecturală din centrul orașului, să respecte unghiurile de vizibilitate, contextul istoric de patrimoniu și particularitățile topografice ale sitului; să integreze și să pună în valoare vestigiile arheologice recent scoase la lumină pe amplasament și să ofere o soluție contemporană sustenabilă care să anticipeze și să genereze transformarea necesară a spațiilor publice din proximitate.

Cele patru birouri participante sunt recunoscute la nivel modial pentru clădiri precum: The Gherkin (Foster+Partners) din Londra, biblioteca Tianjin Binhain din China (MVRDV), Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart (UNStudio) și National Museum of XXI Century Arts din Roma (Zaha Hadid Architects), dar și multe alteatracții urbane faimoase.

Mai multe detalii descoperiți pe www.iasipentruviitor.ro.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

To Top