Connect with us

Primăria cumpără mai puțin cărbune pentru CET și dă mai mulți bani

Local

Primăria cumpără mai puțin cărbune pentru CET și dă mai mulți bani

Creșterea prețului cărbunelui la nivel internațional provoacă efecte la Iași: Primăria a alocat mai mulți bani pentru relansarea licitației pentru o cantitate mai mică decât cea estimată inițial. Potrivit unui comunicat, procedura va fi publicată zilele următoare în sistemul național de achiziții publice. Astăzi, prețul cărbunelui s-a apropiat din nou de pragul de 250 dolari pe tonă. La începutul anului, prețul era de 80 dolari/tonă.

Inițial, Primăria a vrut să cumpere 100.000 tone cu 72,3 milioane lei (inclusiv TVA). Acum, licitația va prevede achiziția a 90.000 tone cărbune la un preț de 123,8 milioane lei (inclusiv TVA.). APIX.ro vă pune la dispoziție mai jos comunicatul integral al municipalității:

„După cum am anunțat, Primăria Municipiului Iași reia licitația pentru achiziția de cărbune energetic necesar funcționării sistemului centralizat de furnizare a apei calde și energiei termice în iarna 2021 – 2022. Municipalitatea va cumpăra 90.000 de tone de cărbune energetic (cu o flexibilitate de +/- 10%) pentru o sumă maximă de 123.851.511 lei, cu TVA, corespunzătoare prețurilor actuale de pe piețele internaționale.

Prima licitație, pentru achiziționarea a 100.000 de tone, a avut o prevedere financiară de 72.346.008,35 lei, cu TVA, însă nu a atras nicio ofertă, din cauza creșterii masive a prețului cărbunelui pe piețele internaționale, ca și al celorlalți combustibili. Astfel, la lansarea licitației, prețul mediu al cărbunelui era de circa 170 de dolari pe tonă, iar în prezent a ajuns la circa 250 de dolari pe tonă.

Noua procedură de achiziție publică va fi publicată în cursul zilelor următoare în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP – SICAP) și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE). Conducerea municipalității face apel la companiile de profil să depună oferte și se angajează că procedura va fi derulată cu celeritate și în mod transparent.

În paralel, până pe 25 octombrie 2021 municipalitatea așteaptă oferte la o licitație pentru contractarea de servicii de transport navetizat al cărbunelui. Valoarea maximă a contractului este de 18.000.000 lei, cu TVA.

În stocurile de la CET II Holboca, care funcționează cu cărbune, mai sunt circa 25.000 de tone de combustibil. Municipalitatea a pornit sezonul de încălzire la sfârșitul săptămânii trecute prin CET I Iași, care funcționează pe gaz. CAF 1 și 2 de la CET I Iași furnizează aproximativ 150 de gigacalorii pe oră, cantitate suficientă pentru asigurarea încălzirii și apei calde menajere la toți abonații. Toate cele 397 de puncte termice din municipiu funcționează normal.”

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top