Connect with us

Primăria Iași a lansat licitația pentru concesionarea serviciului de termoficare

cet tudor

Local

Primăria Iași a lansat licitația pentru concesionarea serviciului de termoficare

Un operator privat ar putea prelua gestionarea sistemului de termoficare în acest an. Primăria a trimis spre publicare în sistemul național de achiziții publică anunțul privind organizarea licitației de concesionare. Anterior, documentația a făcut obiectul unei proceduri de verificare ex-ante.

La finalul lunii iunie, municipalitatea ieșeană a obținut un aviz condiționat de la Autoritatea națională privind achizițiile publice – între timp, au fost adoptate măsuri de remediere, iar anunțul, alături de documentația aferentă, a fost retrimis spre publicare.

Sistemul de termoficare al Iașului a fost gestiona, în perioada 2011 – 2012, de către operatorul francez Veolia. Compania s-a retras de la Iași invocând pierderi financiare semnificative. În ultimii trei ani, administrarea acestui sistem a provocat un cutremur în finanțele locale – Primăria a amânat succesiv o serie de investiții pentru a face față cheltuielilor. În plus, a fost contractat un credit de 200 milioane lei doar pentru a putea asigura agent termic în sezonul rece trecut la 15% din fondul locativ al Iașului: doar circa 23.000 de locuințe mai sunt racordate la sistemul centralizat.

  • În ce condiții va fi încheiat concesionarea: „Încheierea contractului de delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică – producție, transport, distribuție și furnizare în Municipiul Iași se va face pentru o perioadă de 10 ani contractuali, cu posibilitatea de prelungire pe o perioadă de până la maxim 5 ani în situația în care Delegatul preia parțial sau total sumele aferente contribuției Delegatarului la realizarea investițiilor prevăzute în Anexa 2 la contract (Investiții în SACET). În situația în care contribuția Delegatului la Investițiile Delegatarului depășesc valoarea estimată inițial în Anexa 2, durata delegării poate fi prelungită cu mai mult de 5 ani, dar fără a depăși 8 ani.

Este este vorba despre investiții de aproape 85 milioane euro, respectiv: fonduri europene (70,5 mil. euro), Primăria Iași (6,7 mil. euro) și operator privat (6,45 mil. euro). Marea problemă în perioada următoare pentru municipalitate va fi retehnologizarea CET 2 Holboca: centrala funcționează pe cărbune și va trebui închisă la finalul anul 2025, conform normelor europene. În sezonul de iarnă 2023/2024, Primăria nu a mai pornit centrala de la Holboca pentru a nu mai plăti certificate verzi (impuse de UE pentru poluare). Anul trecut, astfel de costuri au fost de 25 milioane euro.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top