Connect with us

Primăria Iași va împrumuta 200 milioane lei de la BCR pentru asigurarea încălzirii orașului

cet tudor

Local

Primăria Iași va împrumuta 200 milioane lei de la BCR pentru asigurarea încălzirii orașului

Municipalitatea a ales oferta BCR în ceea ce privește contractarea unui credit de 200 milioane lei pentru achiziția de combustibil (gaze naturale) necesar încălzirii orașului în sezonul rece 2023-2024: aproape 20% din fondul locativ la orașului este racordat la sistemul de termoficare.

Potrivit „Ziarul de Iași”, costurile creditului sunt estimate la 37 milioane lei: astfel, în următorii cinci ani, Primăria Iași va returna, cu bani de la bugetul local, o sumă totală de 237 milioane lei către BCR.

„Dobânda aplicabilă creditului este ROBOR la 3 luni la care se adaugă o marjă de 0,39% pe an, marjă care rămâne fixă pe toată perioada de creditare. Pentru acest credit, banca nu percepe comisioane”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga, citat de ZDI.

Oficialul municipalităţii a confirmat că acordul cu BCR a fost semnat în data de 14 noiembrie, astfel că municipalitatea poate efectua deja trageri din finanţarea rambursabilă.

Fondurile vor fi utilizate pentru achiziţia de gaze naturale, în condiţiile în care, iarna aceasta, CET Holboca (care funcţionează pe cărbune) nu va fi pornită. Astfel, Primăria se va baza doar pe centrala de termoficare din Tudor Vladimirescu. Printr-o astfel de măsură, municipalitatea vrea, printre altele, să evite plata certificatelor verzi (solicitate UE pentru poluarea aferentă arderii cărbunelui), ale căror costuri ajung la câteva zeci de milioane de euro.

În prezent, conform datelor Primăriei, la sistemul de termoficare sunt branşate 22.706 apartamente. Acestora li se adaugă: 176 agenţi economici, 48 de instituţii publice, 72 de şcoli cu 106 clădiri aferente (91% din reţeaua preuniversitară), 9 spitale şi o parte din clădirile universităţilor de stat.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

To Top