Connect with us

„Creditul cărbunelui”: care sunt băncile care vor să împrumute Iașul cu 200 milioane de lei

Local

„Creditul cărbunelui”: care sunt băncile care vor să împrumute Iașul cu 200 milioane de lei

Primăria Iași a primit două oferte în cadrul procedurii de contractarea a unui credit de 200 milioane de lei, bani care vor fi utilizați exclusiv pentru asigurarea combustibilului necesar încălzirii orașului în sezonul rece 2023-2024.

Cele două instituții financiare care vor să împrumute Iașul sunt BCR și Banca Transilvania. În context, amintim că Primăria a estimat costuri aferente creditului (dobânzi, comisioane etc.) de 52 milioane lei, dar, la acest moment, ofertele băncile nu sunt publice.

„Suma de 200.000.000 lei este suma maximă pe care Primăria Municipiului Iași o va putea utiliza. În baza viitorului contract cu instituția bancară, municipalitatea va face trageri din suma contractată în funcție de necesități. Astfel, suma efectiv utilizată ar putea fi mai scăzută, dar vor exista alte surse de finanțare sau dacă volumul cheltuielilor va fi inferior”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit oficialilor municipalității, în perioada următoare vor fi analizate ofertele depuse și vor fi negociate clauzele contractuale cu primul clasat, stabilit în baza criteriului prețul cel mai scăzut, în conformitate cu prevederile caietului de sarcini. Dacă negocierile vor eșua, Primăria poate negocia și cu celălalt ofertant.

În acest an, până la finalul lunii septembrie, costurile cu combustibilul și energie, așa cum rezultă din execuția bugetară, au ajuns la 314 milioane lei, în condițiile în care veniturile proprii lunare ale instituției sunt, în medie, de 95 milioane lei.

De asemenea, municipalitatea avea, la 30 septembrie, plăți restante de 52,8 milioane lei, conform răspunsului instituției. „19,55 milioane lei reprezintă plăți restante a căror scadență este sub 30 de zile, iar restul de 33,25 milioane lei sunt plăți restante cu scadența peste 30 de zile”, au detaliat oficialii municipalității.

În prezent, conform datelor Primăriei, la sistemul de termoficare sunt branşate 22.706 apartamente. Acestora li se adaugă: 176 agenţi economici, 48 de instituţii publice, 72 de şcoli cu 106 clădiri aferente (91% din reţeaua preuniversitară), 9 spitale şi o parte din clădirile universităţilor de stat.

În această perioadă, Primăria Iași are în derulare evaluarea a două oferte în cazul altui credit, de 8,8 milioane lei – bani care vor fi utilizați pentru cofinanțarea a patru proiecte europene a căror implementare este foarte întârziată. La această procedură au depus oferte BCR și Sanpaolo România.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top