Connect with us

Turcii vor livra Iașului încă 18 tramvaie moderne: Bozankaya s-a impus în fața polonezilor de la PESA

Local

Turcii vor livra Iașului încă 18 tramvaie moderne: Bozankaya s-a impus în fața polonezilor de la PESA

Primăria Iași a finalizat licitația privind achiziția a 18 tramvaie moderne și a desemnat câștigătoare compania Bozankaya: potrivit oficialilor instituției, turcii au avut o ofertă mai bună decât cea a polonezilor de la PESA, celălalt competitor din cadrul licitației.

Un tramvai va costa 7,9 milioane lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată prin intermediul PNRR. Față de cele care circulă deja la Iași, noile vehicule vor avea o lungime mai mică (22 metri față de 30 metri). Pentru cele 18 tramvaie, Bozankaya a licitat 141,3 milioane lei.

Municipalitatea a lansat licitația pentru achiziția tramvaielor în mai 2023, dar procedura a fost contestată: PESA a solicitat descalificarea Bozankaya întrucât turcii nu ar fi depus o garanție de bună execuție valabilă. Contestația și o acțiune în instanță ulterioară a PESA au fost respinse, astfel că Primăria a finalizat evaluarea ofertelor în prima jumătate a lunii noiembrie.

Odată ce va fi semnatul contractul de furnizare, primul tramvai va ajunge la Iaşi în maximum 15 luni. Ulterior, vehiculele vor fi livrate la fiecare 3 luni. Tramvaiele trebuie să aibă o capacitate de transport totală de minimum 135 locuri, dintre care minimum 30 pe scaune fixe, nerabatabile, din care minimum 5 din low floor, plus vatmanul. Producătorul poate suplimenta numărul de locuri pentru călători prin montarea de scaune rabatabile.

În prezent, la Iaşi circulă 32 de tramvaie noi: 16 livrate de PESA (în cadrul unei licitaţii organizate de Ministerul Dezvoltării) şi 16 livrate de Bozankaya (în cadrul unei licitaţii organizate de Primărie). La fel în cazul celor 18 tramvaie care urmează să fie achiziţionate, şi celelalte 32 de vehicule au fost cumpărate cu fonduri puse la dispoziţie de Comisia Europeană.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top