Connect with us

PESA și-a onorat contractul cu Iașul: a livrat toate cele 16 tramvaie noi

Local

PESA și-a onorat contractul cu Iașul: a livrat toate cele 16 tramvaie noi

Producătorul polonez PESA și-a onorat în totalitate contractului încheiat cu Primăria Iași pentru livrarea a 16 tramvaie noi: ultimul vehicul a ajuns la depoul CTP și a intrat în teste. Contractul cu PESA a fost semnat în luna aprilie 2020, după ce polonezii au câștigat o licitație organizată de către Ministerul Dezvoltării cu bani europeni.

În schimb, licitația similară organizată de Primărie Iași – tot pentru furnizarea a 16 tramvaie – a fost câștigată de producătorul Bozankaya, celălalt ofertant la procedură fiind PESA. Municipalitatea a semnat contractul cu turcii încă din luna noiembrie 2019 dar, până acum, un singur tramvai a fost livrat de Bozankaya – având în vedere că provine dintr-o țară din afara UE, vehiculul încă nu a fost scos la stradă întrucât etapele birocratice de omologare sunt mai îndelungate.

  • Contractul cu PESA a avut o valoare de peste 2 milioane euro pentru fiecare tramvai, în total fiind vorba despre circa 33 milioane euro, bani asigurați de UE

PESA avea termen 22 de luni pentru livrarea tramvaielor, acest termen fiind îndeplinit cu două luni mai devreme. Rămâne de văzut cum se va derula în continuare contractul cu Bozankaya având în vedere că deja există întârzieri. În context, amintim că un alt oraș din țară (Timișoara) are de asemenea încheiat un contract cu turcii, iar acordul a fost semnat mai devreme față de cel încheiat la Iași. În Timișoara, primul vehicul a ajuns în luna iunie 2021 și a fost scos la stradă abia în decembrie 2021. La Iași, primul tramvai Bozankaya a ajuns la depoul CTP în luna septembrie 2021.

Amintim că, până la finalul anului 2022, în depoul și garajul CTP vor mai intra:

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top