Connect with us

Aproape 40 milioane euro vor fi investite la CET Tudor: centrala de la Holboca va fi închisă în 2025

cet tudor

Proiecte publice

Aproape 40 milioane euro vor fi investite la CET Tudor: centrala de la Holboca va fi închisă în 2025

Consiliul Local (CL) a aprobat studiul de fezabilitate aferent unei investiții de aproape 40 milioane euro la CET I Tudor Vladimirescu: vor fi achiziționate șase turbine de gaz (motoare termice) pentru a suplini închiderea CET II Holboca de pe 31 decembrie 2025 – arderea cărbunelui a fost interzisă.

Conform studiului, echipamentele care vor fi montate sunt șase instalații de cogenerare cu o capacitate totală de 21 MWt, la care se adaugă un sistem  de degazare și preparare a apei de adaos în rețea bazat pe două cazane de abur, cu o sarcină termică de 7,4 MWt.

Principalele avantaje ale noilor echipamente presupun: flexibilitate mai mare în operare, randament electric mai mare, reducerea cantității anuale de emisii de dioxid de carbon și, nu în ultimul rând, stabilitate și predictibilitate mai mare a producției de energie („capacitatea turbinelor de gaz este variabilă cu temperatura aerului – scade la creșterea temperaturii”).

Cele două cazane de abur propuse vor opera cu gaz natural în componența căruia se poate regăsi un conținut de până la 20% volum hidrogen – acest lucru este important întrucât finanțările UE sunt condiționate de o eficiență a întregului sistem de termoficare prin realizarea a minim 75% energie în cogenerare sau minim 50% energie din surse regenerabile (geotermal, solar sau hidrogen).

În context, amintim că, chiar dacă CET II va fi închisă în ceea ce privește cărbunele, Primăria are în plan, fiind efectuate și studiile în acest sens, de a retehnologiza centrala de la Holboca. În prezent, municipalitatea gestionează sistemul de termoficare, dar, anul acesta, va fi lansată o nouă licitație de concesionare a acestui serviciu.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top