Connect with us

CET II Holboca va fi retehnologizată: se va renunța la cărbune pentru gaze naturale

cazane cet iasi

Proiecte publice

CET II Holboca va fi retehnologizată: se va renunța la cărbune pentru gaze naturale

Primăria Iași va depune, pe ultima sută de metri, un proiect pentru conversia CET II Holboca: deocamdată, municipalitatea a semnat contractul pentru întocmirea studiului de fezabilitate în vederea renunțării la actualul combustibil (huilă energetică) pentru gaze naturale.

NRG Concept, o firmă din Iași, are la dispoziție 2 luni pentru a preda documentația tehnică pentru care va încasa aproape 300.000 lei. Transformarea CET II Holboca ar urma să fie făcută prin instalarea unor grupuri de cogenerare noi – finanțare există încă din anul 2020, prin intermediul unui program al Ministerului Energiei.

Municipalitatea ieșeană a început aceste demersuri pe ultima sută de metri: actualele dotări ale CET II Holboca care fac posibile funcționarea pe cărbune vor fi dezafectate până în decembrie 2025, conform unei directive europene transpusă în legislația națională, din cauza nivelului mare de poluare. Anul trecut, Primăria Iași a achitat sume semnificative aferente certificatelor verzi (peste 25 milioane euro).

Centrala de la Holboca este printre puținele rămase din țară unde încă se folosește cărbunele drept combustibil. În perioada 1986 – 2000, CET II a funcționat cu lignit, iar, în urmă cu peste 20 de ani, a fost modernizată pentru a putea fi folosit un alt combustibil (huila energetică).

„În perioada 2008 – 2011, fiabilitatea cazanelor a scăzut semnificativ, ceea ce a condus la avarii repetate și indisponibilizarea în plin sezon de încălzire”, se arată într-o analiză a Primăriei. Astfel, în perioada 2013 – 2018, au fost efectuate lucrări de reparații majore, în încercarea de a reduce din pierderi.

„În strategia locală pentru serviciul de alimentare cu energie termică a populației din municipiul Iași, actualizată în anul 2022, este cuprinsă ca acțiune pentru dezvoltarea durabilă a SACET Iași, o sursă de cogenerare nouă, ce urmează să fie realizată pentru alimentarea SACET Iași începând cu anul 2026, după retragerea din exploatere a CET II Holboca”, se mai precizează în analiza municipalității.

Preluarea gestionării sistemului de termoficare de către Primăria Iași (în vara anului 2021), odată cu retragerea Veolia, a generat costuri substanțiale de la bugetul local, de sute de milioane lei anual. S-a ajuns la punctul în care municipalitatea a ales să împrumute 200 milioane lei pentru a putea livra agent termic, un credit care va aduce costuri suplimentare de aproape 40 milioane lei.

Între timp, municipalitatea a început demersurile pentru concesionarea activității de termoficare, iar o licitație în acest sens ar putea fi lansată în câteva luni, după ce Consiliul Local va aproba documentațiile aferente.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top