Local
Primăria Iași estimează costurile noului credit la aproape 40 milioane lei
Primăria Iași a estimat costuri aferente contractării noului credit pentru sistemul de termoficare la 36,8 milioane lei. Municipalitatea a lansat rapid procedura de identificarea a unei bănci, la câteva zile după ce PNL a beneficiat de suportul PSD în Consiliul Local (CL) pentru inițierea demersului de a împrumuta 145 milioane lei.
Instituțiile financiare pot depune oferte până cel târziu pe 4 octombrie. Primăria vrea să ramburseze fondurile în 7 ani, cu o perioada de grație de 9 luni. Este cel de-al patrulea credit major făcut de Primărie în doar 2 ani. Anul trecut, municipalitatea a cheltuit 135 milioane lei, tot din bani împrumutați (de la BCR), pentru a plăti facturile la gazele naturale utilizate la CET în susținerea sistemului de termoficare.
În ultimii 2 ani, Primăria a făcut alte trei credite majore: a crescut valoarea creditului BERD (semnat în 2021) de la 15 la 43 milioane euro, a contractat cele 135 milioane lei la BCR, iar, în acest an, a luat alte 150 milioane lei de la BRD pentru câteva investiții (începerea construcției stadionului și lucrări de asfaltare pe două străzi).
„Criteriul de atribuire a contractului privind finanțarea rambursabilă internă, în valoare totală de 145.000.000 lei, va fi prețul cel mai scăzut – reprezentând cel mai scăzut reprezintă cel mai mic cost financiar total al împrumutului (…), respectiv cea mai mică valoare rezultată din însumarea dobânzii, comisioanelor și altor costuri”, se precizează în caietul de sarcini aferent procedurii de achiziție.
- Citește și Numărul apartamentelor din Iași racordate la sistemul centralizat a scăzut cu 30% în șase ani
Primăria intenționează să semneze contractul de creditare pe 21 octombrie și să acceseze fondurile până al finalul lunii viitoare. Toți banii vor fi utilizați exclusiv pentru plata facturilor la gaze naturale, combustibil necesar CET pentru susținerea sistemului de termoficare. În context, amintim că 13,5% din fondul locativ al municipiului Iași este racordat la sistemul centralizat. În schimb, sistemul asigură agent termic pentru școli, spitale, instituții publice și agenți economici.