Connect with us

Primăria Iași vrea să finalizeze un proiect european în „regie proprie”

Spații verzi

Primăria Iași vrea să finalizeze un proiect european în „regie proprie”

Primăria Iaşi vrea să finalizeze un proiect european într-un mod neobişnuit: în regie proprie. O astfel de soluţie este analizată de funcţionarii instituţiei în cazul amenajării a cinci parcuri pe terenuri degradate. Unele modificări legislative de la finalul anului trecut permit un astfel de scenariu, dar în anumite condiţii, scrie „Ziarul de Iași”.

Contractul de finanţare UE aferent „Oazelor de verdeaţă”, cum este cunoscut proiectul, a fost semnat în februarie 2020, iar cel de lucrări patru luni mai târziu. Constructorul nu a făcut faţă lucrărilor, în ciuda faptului că proiectul este unul de mică amploare: amenajarea a 11.000 mp de spaţii verzi şi a circa 16.000 mp de carosabil.

Care sunt condiţiile pentru „regie proprie”

Contractul de lucrări, cu o valoare de 5,1 milioane lei (inclusiv TVA), a încetat în decembrie 2022, fără ca firma Con Ted Company SRL să ducă la bun sfârşit întregul proiect.

„Vom avea de determinat cu exactitate restul de executat în funcţie de care se va stabili şi modalitatea de atribuire a lucrărilor: procedură simplificată sau regie proprie”, se arată într-un răspuns al Primăriei la solicitarea „Ziarul de Iaşi” cu privire la stadiul proiectului.

În primul caz, este vorba despre o procedură de licitaţie desfăşurată prin intermediul SEAP, iar „regia proprie” înseamnă încredinţarea directă a lucrărilor către o societate din subordine. Potrivit OUG 117/2022, o societate care are Municipiul Iaşi ca acţionar unic poate finaliza lucrările la „oazele de verdeaţă” doar dacă, la încetarea contractului iniţial, stadiul implementării este de cel puţin 75%.

„Valoarea eligibilă totală a cheltuielilor aferente lucrărilor în regie proprie nu depăşeşte 30% din valoarea eligibilă a contractului de finanţare”, este o altă condiţie prevăzută la art. II, alin. 5, lit. c) din actul normativ amintit.

În cazul „oazelor de verdeaţă”, lucrările în regie proprie nu ar trebui să depăşească 2,6 milioane lei, în contextul în care valoarea totală eligibilă a proiectului este 8,6 milioane lei, conform Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Citește mai multe în Ziarul de Iași

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Spații verzi

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top