Mișcări civice
Primele propuneri ale societății civile la bugetul local pe 2022: salvarea arborilor stradali
Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA) a înaintat 2 propuneri pentru bugetul local 2022, ce vizează problema uscării arborilor stradali din municipiu, conform unui comunicat primit la redacție.
Cele două propuneri ale APTA vizează:
- actualizarea Registrului Arborilor (parte din Registrul Verde) din municipiul Iași, registru în care ar trebui să se regăsească situația la zi a stării copacilor de pe aliniamentele stradale din municipiu (inventarierea tuturor arborilor după gen, specie și vârstă, cu alocarea unui nr. de inventar fiecărui arbore în parte), inclusiv evaluarea stării de sănătate a arborilor urbani (copaci bolnavi, uscați sau distruși /rupți, tratamentele efectuate).
- contractarea unui serviciu profesionist (arboriști atestați de ISA – Societatea Internațională de Arboricultură) de diagnostic și oferirea unui plan de măsuri eficient, pentru a opri declinul copacilor stradali.
„Iașul se confruntă deja de mulți ani cu o importantă problemă de mediu urban, reprezentată de declinul arborilor stradali. Cei mai afectați sunt arborii din lungul bulevardelor (Copou, Păcurari, Canta, N. Iorga etc.). Într-o proporție vizibilă, arborii de pe platbandă s-au uscat integral sau parțial și au trebuit tăiați. O ciupercă albicioasă face ravagii printre teii din Iași, și deși în 2013 primăria anunța constituirea unei “comisii de specialiști” pentru a se ocupa de viitorul arborilor, efectele nu au fost cele așteptate. Nici puieții tineri plantați în locul acestora nu au avut o evoluție bună, mulți uscându-se rapid. Totodată, plantările noi înseamnă de multe ori puieți prea firavi, ce vor avea nevoie de zeci de ani pentru a ajunge la maturitate, în timp ce alte orașe din România plantează copaci în balot”, se arată în comunicat.
Potrivit APTA, studiile științifice la nivel internațional au arătat că arborii stradali au un efect calmant asupra cetățenilor, cartierele cu copaci au un simț al comunității mai ridicat și manifestări antisociale mai puține. Un singur arbore poate absorbi o tonă de CO2 în timpul vieții sale indicând o capacitate ridicată de depoluare a aerului și solului. Vara, arborii stradali oferă umbră pietonilor, au efect de barieră fonică împotriva traficului, fac trotuarele mai atractive mersului pe jos sau cu mijloace alternative de transport. Cu cât arborii sunt mai maturi, cu atât toate aceste beneficii sunt mai mari.
„Substanțele solubile utilizate în procesul de deszăpezire, toaletarea agresivă, intervalele persistente de secetă pedologică, compactarea solului în orizonturile superioare, materialul săditor de slabă calitate sunt printre cauzele declinului”, se mai precizează în comunicat.
Semnatarii acestor 2 propuneri de buget sunt Conf. dr Lucian Sfîcă, Meteorolog Sebastian Sava, Prof. dr. Ionel Muntele, Conf. dr. Lilian Niacșu, Conf. dr. Ionuț Minea, Lect. Dr. Marinela Istrate, Lect. Dr. Marius Mihai Cazacu, Lect. dr. Eugen Ungureanu, CSII Dr. Ștefan-Emanuel Baltag de la Universitatea Al. I. Cuza.