Connect with us

Petiție inițiată în mediul online pentru oprirea extinderii Penitenciarului în Copou

Mișcări civice

Petiție inițiată în mediul online pentru oprirea extinderii Penitenciarului în Copou

Activistul civic Iulian Boia, unul dintre fondatorii Asociației CIVICA, a lansat în mediul online o petiție prin care solicită oprirea extinderii Penitenciarului în Copou, un astfel de proiect figurând pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de miercuri, 29 decembrie.

Așa cum APIX.ro a scris ieri, de data aceasta proiectul are șanse să treacă întrucât, la ședința anterioară, consilierii PNL au pledat în favoarea proiectului. Preluăm integral conținutul petiției. Cei care vor semneze petiția o pot face la ACEST LINK.

Textul petiției

„Extinderea Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași (PMS Iași) pe amplasamentul actual din dealul Copoului ar fi o gravă eroare urbanistică și de cheltuire a fondurilor publice ce ar afecta pe termen lung caracterul rezidențial și cultural al acestui cartier emblematic pentru Iași!

Vă solicităm să stopați în regim de urgență orice demersuri realizate pentru obținerea certificatului de urbanism și a autorizației de construire pentru acest obiectiv și să reanalizați această decizie luată la nivelul conducerii Ministerului Justiției și a PMS Iași.

Fondurile existente ar trebui alocate pentru construcția unei noi unități de detenție, la o distanță rezonabilă de municipiul Iași (20 de km de clădirea judecătoriei/tribunalului), pentru a rezolva problema supraaglomerării penitenciarului pe termen lung, într-o manieră sustenabilă și eficace din punct de vedere financiar.

De ce este important?

Presa locală din Iași ne atrage atenția că la ședința Consiliului Local Iași planificată pentru 29 decembrie 2021 se va dezbate din nou un proiect de aprobare a unui Plan Urbanistic Zonal depus de Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, în vederea extinderii capacității cu 600 de locuri și dublării efective a suprafeței construite până la 24 000 de metri pătrați! Detalii aici https://apix.ro/extinderea-penitenciarului-in-copou-din-nou-pe-masa-cl-de-data-aceasta-sunt-sanse-mari-ca-proiectul-sa-fie-aprobat/

Acest proiect presupune costuri financiare semnificative (de ordinul zecilor de milioane de lei), ce nu se justifică doar pentru o perioadă de 5-10 ani de zile.

Măsura corectă este relocarea în întregime a acestui obiectiv în afara Iașului, la o distanță rezonabilă (15-20 de km) față de instanțele de judecată.

Înțelegem necesitatea asigurării unor condiții civilizate pentru persoanele private de libertate, însă acest lucru trebuie realizat într-un mod rațional, fără a afecta viața zecilor de mii de ieșeni care locuiesc în cartierul Copou sau obișnuiesc să facă plimbări în această zonă verde a Iașului.

Amplasarea PMS Iași în cartierul Copou a fost o eroare de la bun început, iar proiectul de extindere nu ar face decât să permanentizeze această decizie greșită luată inițial de regimul comunist în anii 1950 (http://anp.gov.ro/penitenciarul-iasi/2019/10/14/monografia-penitenciarului-iasi/) și continuată apoi în 1984.

Cum va fi inmânată

Vom trimite petiția pe email tuturor consilierilor locali din Iași, prefectului județului Iași și ministrului justiției.”

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Mișcări civice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top