Connect with us

Extinderea Penitenciarului în Copou, din nou pe masa CL: de data aceasta, sunt șanse mari ca proiectul să fie aprobat

Pe 29 decembrie, consilierii locali decid viitorul Penitenciarului

Proiecte publice

Extinderea Penitenciarului în Copou, din nou pe masa CL: de data aceasta, sunt șanse mari ca proiectul să fie aprobat

Proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru extinderea Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași în Copou va fi dezbătut, din nou, de către consilierii locali într-o ședință care va avea loc miercuri, 29 decembrie. De data aceasta, sunt șanse destul de mari pentru aprobarea proiectului.

La ședința anterioară, din noiembrie, proiectul a fost respins, dar consilierii liberali au pledat în favoarea proiectului: singura „scăpare” a fost că unul dintre liberali (Eduard Boz) nu a putut fi prezent la vot astfel că planul urbanistic nu a fost aprobat.

Acum, cu o majoritate formată din PNL, PMP și viceprimarul Cezar Baciu (exclus din USR), proiectul de PUZ poate fi aprobat. Poziția liberalilor exprimată în luna noiembrie, pe ultima sută de metri, „trădează” o intervenție de la nivel central: din informațiile APIX.ro nu toți consilierii PNL doresc extinderea Penitenciarului. La ședința din noiembrie, consilierii USR și PSD au votat împotriva proiectului.

Proiectul a fost repus pe ordinea de zi la solicitarea unității de detenție, care a trimis o adresă Primăriei în care a expus și câteva dintre motivele pentru care trebuie aprobat proiectul. Unul dintre ele: sunt prea multe procese în care sunt citați deținuții astfel că aceștia trebuie să fie în proximitatea instanțelor de judecată…

Care sunt explicațiile Penitenciarului: de ce unitatea nu poate fi relocată?

  • Menționăm că Penitenciarul Iași custodiază deținuți care sunt la dispoziția instanțelor de judecată (Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel), orașul Iași având cel mai mare Palat de Justiție din Moldova, fiind obligatoriu să existe un penitenciar în proximitatea acestuia. Din analiza cauzelor aflate pe rolul instanțelor rezultă faptul că acestea au un număr foarte mare de solicitări cu privință la prezentarea persoanelor private de libertate, astfel ar fi practic imposibilă înfățișarea acestora la orele solicitate, dacă Penitenciarul Iași ar fi relocatfragment din adresa Penitenciarului

În adresa citată, oficialii Penitenciarului fac referire și la terenul din județul Neamț pe care instituția l-a primit în administrare încă din anul 2012 pentru construirea unei noi unități de detenție. Aceștia susțin că terenul este administrat de Penitenciarul Iași pentru că este „cea mai apropiată unitate care poate gestiona acest teren din punct de vedere administrativ”, iar scopul guvernului nu ar fi fost să reloce unitatea de la Iași, ci să construiască un nou penitenciar și în județul vecin, „Suceava și Neamț fiind singurele județe fără penitenciar”.

  • Pentru evitarea blocării sistemului penitenciar și a noilor sancțiuni asupra Ministerului Justiției și pentru respectarea Memorandumului aprobat de Guvernul României în 2016, actualizat în 2020, vă solicităm repunerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a PUZ 2008 aprobat prin HCL 251/2008 în vederea de construire de noi pavilioane pe teren proprietate a statului român, aflat în administrarea Penitenciarului Iași, în ședința Consiliului Local – un alt fragment din adresa Penitenciarului

În document, oficialii instituției mai spun că, la nivelul guvernului, sunt alocate resursele financiare pentru extinderea Penitenciarului.

Ce înseamnă extinderea: clădiri cât un bloc de 5-6 etaje, cu 600 de locuri de detenție

Proiectul depus de Penitenciar are toate actele în regulă, dar principala problemă a inițiativei vizează oportunitatea unei astfel de extinderi. Dacă actualul Penitenciar ar fi relocat, atunci, în Copou, ar fi eliberată o suprafață de 5,3 hectare care ar putea avea o cu totul altă destinație decât una de unitate de detenție. APIX.ro a scris despre oportunitatea relocării Penitenciarului acum câțiva ani.

Prin proiect, se propune dublarea suprafeţei construite actuale, care va ajunge la 2,4 hectare, din cele 5,3 pe care le are în proprietate unitatea de detenţie. Proprietatea Penitenciarului este delimitată de străzile Dr. Vicol (la est), Fagului (la sud) şi F. Iacob (la vest). În prezent, 22% din teren este ocupat de construcţii: proiectul urbanistic propune dublarea acestei suprafeţe, fiind vorba în total despre o zonă edificabilă de aproape 24.000 mp.

Pe acest teren liber de construcții, spre str. Fagului, este propusă extinderea Penitenciarului

În 2018, când a fost propusă pentru prima dată extinderea Penitenciarului, nici Primăria Iași nu era de acord în mod neapărat cu o astfel de investiție, dar, între timp, lucrurile par că s-au schimbat: primarul Mihai Chirica a pledat în favoarea aprobării proiectului în ședința CL din luna noiembrie.

  • Recomandare: Având în vedere că amplasamentul actual al Penitenciarului Iaşi se află în intravilanul municipiului Iaşi, într-o zonă preponderent de locuire, fiind înconjurat de locuinţe individuale şi cartiere de locuinţe colective precum şi în proximitatea unităţilor de învăţământ universitar, se recomandă mutarea/relocarea acestuia într-o zonă care să corespundă specificului acitivităţii – recomandare inclusă în certificatul de urbanism emis de Primărie în septembrie 2018.
Planșa urbanistică care arată gradul de ocupare a terenului (clădirile cu galben)
Amplasarea Penitenciarului: în zonă rezidențială, lângă obiective strategice (și turistice) ale Iașului

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top