Connect with us

Premieră: Un proiect urbanistic a fost respins de toți consilierii locali

Extinderea Penitenciarului în Copou a fost respinsă

Proiecte publice

Premieră: Un proiect urbanistic a fost respins de toți consilierii locali

Extinderea Penitenciarului pe actualul amplasament din Copou a fost respinsă de către consilierii locali. În premieră, un plan urbanistic zonal nu a primit voturi în favoarea aprobării, ci doar voturi „împotrivă” (unul) și restul „abțineri” (aproape 20). Este pentru prima dată când consilierii PSD, ALDE, PMP, PNL și independentul Andrei Postolache votează în aceeași direcție în ceea ce privește un proiect de dezvoltare urbanistică.

Anterior, extinderea Penitenciarului a fost respinsă și de către Comisia de urbanism. La una dintre ședințe a participat și conducerea Penitenciarului care a explicat că există finanțare deja, iar noile pavilioane de detenție vor putea fi reconfigurate dacă se pune problema în viitor a relocării unității pe alt amplasament.

La unison, toți consilieri invocă oportunitatea extinderii unui astfel de obiectiv în zonă rezidențială.

Odată ce va fi extins, pe viitor nu va mai putea pune problema relocării”, a justificat un consilier local pentru apix.ro.

Ce proiect a propus Penitenciarul?

Pe cea mai mare a parte a terenului liber deţinut de Penitenciar, spre str. Fagului, era propusă o nouă clădire în formă de „u“ cu trei corpuri, înalte cât un bloc cu 6 etaje şi care să aibă destinaţia de pavilioane de detenţie.

Imobilele aveau prevăzut un regim cu subsol, demisol, parter şi două etaje. Însă înălţimea maximă ajunge la 20 metri, respectiv cât un bloc de locuinţe cu 6 etaje.

În cazul în care se va reloca Penitenciarul Iaşi, clădirea propusă, având structura de rezistenţă din cadre din beton armat, ar putea fi refuncţionalizată pentru a servi unei alte destinaţii“, au susținut reprezentanții Penitenciarului.

Dacă acest proiect ar fi fost implementat, suprafaţa construită de la Penitenciar s-ar fi dublat şi se ajungea la aproape 24.000 mp, ceea ce înseamnă circa 45% din toată suprafaţă pe care instituţia o are în proprietate (puţin peste 53.000 mp)

Penitenciarul Iași funcționează pe actualul amplasament din 1980, după o scurtă perioadă în care a fost închis (1977 – 1980).

Amplasamentul investiției:

Planșa urbanistică de mobilare urbană:

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top