Connect with us

Penitenciarul insistă: vrea extindere în Copou, deși are teren la 130 km de Iași: decizia va fi luată vineri de Consiliul Local

Local

Penitenciarul insistă: vrea extindere în Copou, deși are teren la 130 km de Iași: decizia va fi luată vineri de Consiliul Local

Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași insistă să se extindă pe terenul liber din Copou, spre str. Fagului, cu clădiri de 20 metri înălțime (cât un bloc cu 6 etaje), cu toate că guvernul, în 2012, a dat în administrarea instituției un teren de 20 ha în suburbia Văleni, aflată la 3 km de Piatra Neamţ, tocmai pentru a construi o nouă unitate de detenție.

O astfel de inițiativă, de extindere în Copou, a fost respinsă de Consiliul Local (CL) în mandatul trecut în unanimitate, ceea ce a fost premieră din punct de vedere politic: acum, proiectul revine în atenția CL în ședința de vineri, 26 noiembrie.

Între timp, au existat procese în instanță prin care Penitenciarul s-a judecat cu Primăria și CL, acțiune care, în final, s-a soldat cu câștig de cauză în favoarea administrației publice locale. Totuși, Penitenciarul insistă: în 2021 a depus 4 cereri pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) în sensul extinderii unității de detenție – în februarie, martie, iunie și septembrie.

Culmea, o decizie în primă instanță a unor judecători obliga consilierii locali (din fostul mandat) să voteze pentru o astfel de dezvoltare, deși votul în CL trebuie să fie unul necondiționat: în principal, potrivit surselor APIX.ro, din acest motiv Penitenciarul a pierdut, la recurs, procesul.

Pe această suprafață de teren, Penitenciarul propune imobile cu regim subsol, demisol, parter şi două etaje. Însă înălţimea maximă ajunge la 20 metri, respectiv cât un bloc de locuinţe cu 6 etaje

„În cazul în care se va reloca Penitenciarul Iaşi, clădirea propusă, având structura de rezistenţă din cadre din beton armat, ar putea fi refuncţionalizată pentru a servi unei alte destinaţii“, au susținut, la precedentele tentative de aprobare a planului urbanistic, reprezentanții Penitenciarului.

Proiectul depus de Penitenciar are toate actele în regulă, dar principala problemă a inițiativei vizează oportunitatea unei astfel de extinderi. Dacă actualul Penitenciar ar fi relocat, atunci, în Copou, ar fi eliberată o suprafață de 5,4 hectare care ar putea avea o cu totul altă destinație decât una de unitate de detenție. APIX.ro a scris despre oportunitatea relocării Penitenciarului acum câțiva ani.

Planșa urbanistică a proiectului

Componența politică a actualului Consiliu Local este diferită față de cea din mandatul trecut: rămâne de văzut cum vor vota noii consilieri locali în ședința de la sfârșitul acestei săptămâni.

Terenurile și clădirile din Penitenciarul Iași au fost evaluate la aproape 71 milioane lei. În perioada 20082018, la Penitenciarul Iași au fost făcute investiții de circa 9 milioane lei în infrastructură (bloc alimentar, centrală termică, reţele termice şi apă caldă, reţele apă rece şi cana­lizare), în condiţii de cazare (pa­vilion nou dotat modern cu 200 de paturi şi 11 curţi de plimbare parţial acoperite) şi în siguranţa penitenciarului (împrejmuire interioare şi 10 foişoare, sistem şi centru de supraveghere, sistem de alarmare, senzori de mişcare perimetru etc.).

Pentru construirea unui penitenciar cu o capa­citate de cazare de 1.000 de lo­curi, într-o nouă locaţie, costurile se ridică la aproximativ 140 milioane euro, suportarea lor nefiind justificată, în con­diţiile în care, la nivelul Pe­nitenciarului Iaşi, sunt în derulare lucrări de investiţii care vizează construirea unui nou pavilion de deţinere, cu o capaci­tate de cazare de 600 de locuri”, se arată într-o adresă de acum câțiva ani a Ministerului Justiției, consultată de APIX.ro.

Amplasamentul Penitenciarului: în zonă rezidențială, în cel mai căutat cartier din Iași din punct de vedere rezidențial, dar și recreativ. Penitenciarul Iași funcționează pe actualul amplasament din 1980, după o scurtă perioadă în care a fost închis (1977 – 1980)

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top