Connect with us

Primii pași concreți pentru înființarea Parcului Natural Codrii Iașilor

Credit foto: Raluca Rusu/Greenpeace

Spații verzi

Primii pași concreți pentru înființarea Parcului Natural Codrii Iașilor

Organizaţiile Greenpeace şi Codrii Iaşilor au pus bazele unui grup de lucru cu scopul de a finanţa un studiu ştiinţific pentru înfiinţarea Parcului Natural Codrii Iaşilor. Demersul a fost iniţiat la sfârşitul săptămânii trecute, după ce activişti şi voluntari din toată ţara au organizat o serie de acţiuni pe platoul Repedea şi în Pădurea Bârnova – Dobrovăţ.

Potrivit celor două organizaţii, mai mulţi primari ai comunelor din jurul pădurii au semnat un memorandum prin care îşi asumă public susţinerea pentru înfiinţarea parcului natural. „Vrem să sprijinim comunitatea iubitorilor de natură din Iaşi pentru a înfiinţa Parcul Natural Codrii Iaşilor şi a proteja măcar 50% din Pădurea Bârnova-Dobrovăţ, întinsă pe circa 15.000 de hectare la sud de oraş. Deşi este sit Natura 2000 şi arie naturală protejată, în realitate doar 1% din pădure este conservată pe bune”, arată Greenpeace.

Săptămâna trecută, organizaţia a montat pe platoul Repedea un pavilion (punct de belvedere), loc de unde începe un traseu prin pădure: traseul marcat are o lungime de 3,5 km şi o durată de parcurs de aproape o oră. În context, amintim că o petiţie iniţiată în mediul online a strâns aproape 30.000 de semnături de susţinere pentru înfiinţarea parcului natural.

Pavilionul montat de Greenpeace (Credit Foto Raluca Rusu/Greenpeace)
  • În 2012, un grup de inițiativă a demarat procesul pentru înființarea Parcului Natural Delta Văcărești, iar, în 2016, ideea a devenit realitate prin hotărâre de guvern

Conform ministrului Mediului, pașii care trebuie îndepliniți pentru înființarea unui parc natural sunt:

  • studiul de fundamentare științifică
  • documentația cartografică cu limitele ariei naturale protejate, cu evidențierea categoriilor de folosință a terenurilor
  • suprafața și situația juridică a terenurilor, cu precizarea formei de proprietate și a proprietarilor la data înființării ariei
  • hotărârile consiliului comunal, orășenesc, municipal sau județean, după caz, de avizare a suprafeței administrative ce va urma să facă parte din aria naturală protejată
  • avizul Academiei Române

„Ce este important de precizat, în primă fază, din perspectiva noastră, este că, pentru iniţierea demersului, avem nevoie de un studiu ştiinţific care să documenteze pădurea şi care să descrie criteriile pentru care această pădure trebuie să devină parc natural”, a declarat Ciprian Gal, Campaigner păduri în cadul Greenpeace România, citat de „Ziarul de Iași”.

Potrivit acestuia, următorul pas constă în stabilirea detaliilor tehnice pentru înfiinţarea parcului în cadrul unei întâlniri între actori relevanţi implicaţi în proces.

  • La această discuţie tehnică vom avea invitaţi nu doar jurişti, ci şi experţi în biodiversitate, în management de arii protejate ş.a.m.d., astfel încât să putem crea un calendar de implementare a iniţiativei, şi, evident, un necesar de resurse – Ciprian Gal.
  • Suntem mai optimişti în demersul de a înfiinţa parcul: sunt nişte paşi concreţi, cu autorităţi locale implicate. Sperăm ca aceşti paşi să continue şi căutăm să constituim structurile potrivite pentru a putea continua acest demers – Mihai Diac, inițiator al grupului civic „Codrii Iașilor”.

Dintre autorităţile publice, în procesul de înfiinţare a parcului ar urma să se implice Dobrovăţ, Bârnova, Schitu Duca, Ciurea, Tomeşti, Grajduri şi, nu în ultimul rând, Iaşul.

Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Spații verzi

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top