Connect with us

Primul autobuz electric a început să circule pe străzile Iașului

Local

Primul autobuz electric a început să circule pe străzile Iașului

CTP a pus în circulație primul autobuz electric pe străzile Iașului, deocamdată în faza de testare, fără a fi permis accesul călătorilor. După efectuarea perioadei de probe, toate autobuzele Solaris vor fi accesibile ieșenilor: în prezent, 6 dintre 20 de astfel de vehicule au ajuns din Polonia la Iași.

„Primul autobuz electric Solaris iese la stradă. Deocamdată, acesta se află în probe și circulă fără călători, cu scopul de a permite acomodarea conducătorilor auto cu noile vehicule și de a fi identificate toate aspectele tehnice necesare stabilirii modului în care autobuzele vor parcurge traseele în funcție de autonomia acumulatorilor. În prezent, autovehiculul Solaris Urbino 12 se află pe traseele 36, 42 și 52. După încheierea acestei etape, va fi făcut publică și data de la care noile mijloace de transport vor putea fi folosite de către călători”, a anunțat Primăria.

În aprilie 2021, Primăria a semnat cu compania poloneză Solaris Bus & Coach un contract pentru furnizarea a 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă. Valoarea totală a proiectului este de 66,7 milioane de lei, adică aproximativ 13,5 milioane de euro. Semnarea contractului a fost posibilă în cadrul unui program național al guvernului, licitația fiind organizată de Ministerul Dezvoltării.

Autobuzele Solaris Urbino Electric nE12 furnizate Iașului sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros, cu aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED.

Autobuzele au lungimea de 12 metri, lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri, viteza maximă de 70 km / h, o autonomie de minim 66 de kilometri și capacitatea de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune.

Cele 20 de autobuze electrice vor deservi rutele 28 (10 autobuze): Rond Dacia – Piața Alexandru cel Bun – str. Pantelimon Halipa – Podu Ros – Târgu Cucu – Bulevardul Independenței – Bulevardul Carol I – Rond Triumf și retur și 36 (10 autobuze): Rond Dacia – Gară – Piața Unirii / Piața Mihai Eminescu – Copou – Breazu și retur.

Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 4.

Solaris este un producător puternic, recunoscut la nivel internațional, parte a CAF Group, fondat în 1996, cu peste 2.600 de angajați, peste 19.000 de vehicule vândute în 750 de orașe, din care 1.487 de vehicule în 2019, și peste 1.000 de autobuze electrice livrate în 86 de orașe din 18 țări.

Prin intermediul aceleiași linii europene de finanțare, Iașul va beneficia și de 24 de autobuze electrice de 10 metri, în valoare de 64,8 milioane de lei, de la SC BMC Truck&Bus SA, companie românească care are un parteneriat cu gigantul chinez ZTE.

Datorită fondurilor europene Municipiul Iași are deja 16 tramvaie PESA în valoare de 163 de milioane de lei și încă nouă dintr-un lot de 16 tramvaie Bozankaya în valoare de 168 de milioane de lei.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top