Connect with us

Primul autobuz electric românesc va fi testat timp de două săptămâni pe străzile Iașului

Local

Primul autobuz electric românesc va fi testat timp de două săptămâni pe străzile Iașului

ATP Trucks Automobile, producător de autovehicule de transport rutier şi persoane, parte a ATP Group, va pune la dispoziția CTP Iași, începând de luni și timp de două săptămâni, un autobuz electric proiectat și fabricat în România, la Baia Mare.

Autobuzul electric a fost lansat vara trecută pe piață și, între timp, producătorii au făcut un tur de forță prin țară pentru ca vehiculul să fie testat de operatorii de transport. Demersul ATP vine și în contextul în care, în următorii ani, autoritățile locale vor lansa noi licitații pentru achiziția de autobuze electrice în cadrul programelor europene de finanțare 2021 – 2027.

„Câteva caracteristici ale prototipului ATP Bus: are în total 83 de locuri, o lungime de 12,18 m; în varianta de configurație specială, omologarea îi permite 95 de locuri. Are o autonomie de minim 200 km în oraș, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri. Componentele sunt achiziționate de la furnizori consacrați: cele 8 pachete de baterii sunt produse CATL – gigantul bateriilor EV și furnizor pentru cele mai prestigioase brand-uri auto. Cu referire la axe menționăm producătorul german ZF AG consacrat pe piața de profil, respectiv pe cei de la DANA GK. Motorul electric al autobuzului este un motor sincron cu magnet permanent dezvoltat prin parteneriatul dintre DANA și Prestolite. Sistemul de frânare este definit de experții de la WABCO, sistemul de climatizare încorporează tehnologia VALEO iar sistemul de direcție este marca BOSCH/ZF”, arată producătorul într-un comunicat.

Conform sursei citate, autobuzul este dotat cu podea joasă, rețea Wi-Fi și priză USB în dreptul fiecărui set de scaune. „Cu referire la siguranța oferită de ATP Bus menționăm: sistemul anti-blocare ABS care, în caz de frânare totală, asigură faptul că roțile nu se blochează permanent. Distanța de oprire poate fi redusă semnificativ prin sistemul de frânare electro-pneumatic (EBS) iar sistemul de control electronic al stabilității (ESC) este, de asemenea, în dotarea standard a autobuzului. Sistemul de monitorizare pentru spațiul interior al autobuzului sporește nivelul de siguranță, la nivel subiectiv, atât pentru șofer cât și pentru călători”, mai spune producătorul.

Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top