Trafic
Primul km din autostrada A8, din jud. Iași, va fi construit în zona Moțca: care este traseul capătului estic al sectorului montan?
Lucrările de execuție a căpătului estic al sectorului montan din autostrada A8, respectiv porțiunea Leghin – Tg Neamț (30 km), cuprinde și o secțiune de circa un kilometru care va fi construită pe teritoriul județului Iași, pe raza localității Moțca, conform documentației de atribuire a contractului în valoare de 2,3 miliarde lei.
Potrivit caietului de sarcini, este vorba despre 672 metri pe raza comunei amintite, la care se adaugă cei 534 metri ai podului peste râul Moldova, râu care delimitează județele Neamț și Iași. Companiile interesate să construiască acest sector de autostradă pot depune oferte cel târziu pe 28 februarie.
Sectorul Leghin – Tg Neamţ are o lungime de 30 km şi se desfăşoară pe raza judeţelor Neamţ şi Iaşi. Secţiunea reprezintă capătul estic al sectorului montan (Tg Mureş – Tg Neamţ) şi traversează teritoriul următoarelor localităţi: Vânători, Agapia, Grumăzeşti, Petricani, Urecheni, Timişeşti, Păstrăveni (toate din Neamţ) şi Moţca (Iaşi).
Traseul începe în zona localităţii Leghin cu un nod rutier de tip trompetă care va asigura accesul spre zona mănăstirilor cu descărcare în DN 15B, prin intermediul unei intersecţii giratorie.
„Între localităţile Agapia şi Humuleştii Noi, autostrada intersectează DN 15C, aici fiind proiectat şi un nod rutier de tip trompetă ce descarcă traficul în DN 15C printr-o intersecţia giratorie, care va asigura legătura cu Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ”, se arată în documentaţia de atribuire a contractului de lucrări.
Potrivit sursei citate, de la intersecţia cu DN 15C, traseul ocoleşte localităţile Topoliţa (pe la nord) şi Humuleşti (pe la sud) şi traversează un drum judeţean (115I) pentru a se înscrie, ulterior, între localităţile Boiştea şi Petricani, fiind ocolită zona împădurită. Autostrada va intersecta apoi DJ 155B şi va trece la nord de Lunca Moldovei, spre râul Moldovei peste care va fi construit un pod.
„Proiectul are ca punct final km 211+107 (teritoriul localităţii Moţca, n.r.) pentru a îngloba şi podul cu ajutorul căruia se traversează râul Moldova”, se mai precizează în documentaţie. Pe întreg traseul sectorului Leghin – Tg Neamţ sunt prevăzute 23 de lucrări de artă: 13 poduri, 8 pasaje şi 2 viaducte.
- Citește și Asociația Pro Infrastructură: în primăvara anului 2023 va fi atinsă borna de 1.000 km de autostradă
Autostrada va avea patru spaţii de servicii şi un centru de întreţinere şi coordonare (lângă Tg Neamţ). Licitaţia are ca termen de ofertare 28 februarie, iar, în condiţiile în care nu vor exista contestaţii, contractul poate fi semnat în vara acestui an. Ulterior, timp de 6 luni se va desfășura proiectarea, iar, într-un calendar optimist, lucrările efective pe secţiunea Leghin – Tg Neamţ vor demara la începutul anului 2024, finanţarea fiind asigurată prin intermediul PNRR.