Connect with us

A fost aprobat oficial traseul autostrăzii Iașului: 55 poduri, 2 tunele și 9 noduri rutiere

Autostrada A8 va avea și un rol de centură ocolitoare pentru mun. Iași

Trafic

A fost aprobat oficial traseul autostrăzii Iașului: 55 poduri, 2 tunele și 9 noduri rutiere

Consiliul Tehnic-Economic al CNAIR a aprobat traseul final al autostrăzii Tg Neamț – Iași – Ungheni, un drum care are o lungime de peste 90 km și se desfășoară exclusiv pe teritoriul județului Iași, motiv pentru care a fost supranumită de presă drept „autostrada Iașului”.

La finalul anului trecut, APIX.ro a publicat în exclusivitate traseul detaliat pe fiecare localitate tranzitată în parte de viitoarea autostradă. Șeful CNAIR a anunțat vineri, 13 ianuarie, că acest traseu a fost aprobat în CTE al companiei. Autostrada Iașului face parte din autostrada A8, Ungheni – Tg Mureș.

Click pe imagine pentru a mări

„Varianta finală de traseu pentru Autostrada Târgu Neamț-Iași-Ungheni (varianta albastră) care va avea o lungime de 93,27 km. Pe traseul autostrăzii vor fi construite 55 de poduri, 2 tunele și 9 noduri rutiere”, a anunțat șeful CNAIR, Cristian Pistol.

Potrivit acestui, următorul pas este elaboratorul (Consitrans) studiului de fezabilitate să intre în etapa realizării studiilor de teren. După întocmirea documentației tehnice, vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici ai investiției, hotărâre în baza căruia va fi asigurată finanțarea prin intermediul Programului Operațional pentru Transporturi 2021 – 2027.

Intrarea autostrăzii A8 în jud. Iași: cu toate că sectorul este numit Tg Neamt – Ungheni, de fapt autostrada Iașului începe din Moțca, în condițiile în care porțiunea Moțca – Tg Neamț face parte din capătul estic al tronsonului montan al A8

În paralel, Consitrans este în procedură de obținere a tuturor avizelor necesare pentru autorizația de construire. Stabilirea traseului final pentru A8 în județul Iași are loc în aceeași perioadă în care CNAIR a anunțat lansarea primei licitații de construire a acestei autostrăzi, respectiv capetele sectorului montan (circa 52 km). În ceea ce privește sectorul Ungheni – Moțca din A8, finanțarea ar urma să fie asigurată prin intermediul Programului Operațional pentru Transporturi 2021 – 2027, program aprobat recent de Comisia Europeană.

Articole din categoria Trafic

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top