Connect with us

Prima licitație de execuție pentru autostrada A8: vor intra în lucru peste 50 km

Trafic

Prima licitație de execuție pentru autostrada A8: vor intra în lucru peste 50 km

Șantierul autostrăzii A8 are șanse să fie deschis în anul 2023 după ce Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat licitația pentru execuția capetelor sectorului montan, fiind vorba despre 52 km din traseul autostrăzii, respectiv circa 16% din lungime.

Cele două sectoare pe care vor avea lucrări sunt Tg Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Tg Neamț. Ultimul sector cuprinde și lucrări pe teritoriul județului Iași, dar cel mai probabil doar pentru organizare de șantier, în condițiile în care limita sectorului este „granița” între județele Neamț și Iași.

Secțiunea I (24,4 km): Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și legătura la A3

„Data limită pentru depunerea ofertelor la licitația pentru proiectarea și execuția primei secțiuni a fost stabilită pentru 27.02.2023, iar pentru secțiunea III în 28.02.2023. Durata stabilită pentru fiecare contract este de 30 de luni, din care 6 luni pentru etapa de proiectare și 24 de luni pentru etapa de execuție a lucrărilor”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Secțiunea III (29 91 km): Leghin – Târgu Neamț

Lucrările sunt finanțate prin intermediul PNRR și au o valoare totală de peste 5 miliarde lei. Începerea construcției autostrăzii A8 cu cele două secțiuni a fost o propunere a Asociației „Moldova vrea autostradă”. Reprezentanții organizației au subliniat că odată construite „capetele” autostrăzii A8 nu mai este cale de întoarcere în implementarea întregului proiect de la Tg Mureș la Iași.

„Avem toate motivele să considerăm că prin crearea acestei premise favorabile am înregistrat o victorie de etapă mare – certitudinea că odată construite capetele A8, angajamentul pentru întreaga investiție va fi prioritar și ireversibil. Da, e de etapă, dar victoriile mari vin ca sumă a victoriilor mici și a implicării inteligente și cu bun simț în procesul decizional”, spunea Asociația „Moldova vrea autostradă”, în vara anului 2021, după anunțul guvernului privind introducerea capetelor sectorului montan spre finanțare în PNRR.

Care este planul pentru restul autostrăzii A8?

Autostrada A8 este formată din două tronsoane: Tg Mureș – Tg Neamț și Tg Neamț – Iași – Ungheni. Capetele primului sector sunt finanțate cu bani PNRR, în timp ce restul autostrăzii este inclus spre finanțare în Programul Operațional pentru Transporturi (POT) 2021 – 2027, program aprobat recent de către Comisia Europeană.

Totuși, există întârzieri mari în ceea ce privește aprobarea indicatorilor, în condițiile în care tronsonul Tg Neamț – Iași – Ungheni încă nu are un traseu final stabilit, iar sectorul montan – care este și cel mai important – așteaptă emiterea acordului de mediu.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Trafic

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top