Investiții private
Proiect imobiliar major la „granița” Iași – Popricani
Un proiect de amploare va fi dezbătut de consilierii locali la sfârșitul acestei săptămâni. Investiția se desfășoară pe o suprafață de peste 20 hectare, în zona din spatele restaurantului „La Castel” (la circa 1 km pe partea nord-estică) și până la limita administrativă dintre Iași și Popricani.
Amplasamentul a fost împărțit în mai multe unități teritoriale de referință cu indicatori urbanistici diferiți. Din planșa urbanistică nu rezultă în mod clar câte construcții vor fi ridicate, dar întreaga suprafață a fost împărțită în 228 de parcele. Cel mai probabil, proprietarii terenului vor dezmembra terenul și vor vinde loturi de case și duplexuri. Zona este una de platou.
Ținând cont de indicatorii urbanistici și modul de împărțire a UTR-urilor, putem specula că proiectul imobiliar ar consta cel puțin în:
- 158 de vile cu un regim de înălțime demisol, parter, 1 etaj și mansardă
- 64 de vile și locuințe colective mici (duplex) cu demisol, parter, 2 etaje și mansardă
- câteva zeci de locuințe colective mici (duplex) cu demisol, parter, 2 etaje și mansardă
- un centru de cartier cu demisol, parter, 2 etaje și mansardă
- trei parcele sunt rezervate pentru gospodărire comunală (subsol și parter)
În total, cele 228 de parcele însumează o suprafață de 169.800 mp.
Notă. Ținând cont că suprafața totală pentru locuințele colective mici și mijlocii pe lot comun este de aproape 48.000 mp cel mai probabil vorbim despre câteva zeci de duplexuri.
În ceea ce privește circulațiile și accesele, în principal accesul rutier se va realiza dinspre DN24 (str. C.A. Rosetti), amplasat în zona nord-estică a terenului la o distanță de 300 m și Aleea Mihail Sadoveanu, în partea vestică, la distanță de 900 m, prin intermediul a 4 drumuri (acum) de exploatare.
„Beneficiarul va asigura și își va asuma costurile tuturor lucrărilor de infrastructură și a utilităților necesare, totodată nu va avea pretenții pentru despăgubiri de la autoritatea publică locală. În cazul în care terenul va fi dezmembrat și vândut, sarcinile stipulate prin prezentul aviz vor fi preluate către viitorii cumpărători. Drumurile principale care asigură accesul și fac legătura cu rețeaua stradală publică din zonă vor fi cedate Primăriei, fără emiterea de pretenții materiale sau financiare, dar numai în condițiile aducerii lor la distanțe legale și echiparea lor cu utilități. Drumurile interioare nou create ce vor rămâne în proprietatea privată a proprietarilor din condominiu se vor întreține și administra printr-o asociație de proprietari”, se arată în proiectul de hotărâre.
Terenul este proprietate a două persoane fizice (Doina Andronovici și Silvia Morariu), bunul imobil fiind o moștenire. După aprobarea în Consiliul Local, proprietarii vor putea solicita emiterea autorizației de construire.
Terenul este în extravilan astfel că, în mod obligatoriu, pe cel puțin 30% din suprafață trebuie asigurate spații verzi. În ceea ce privește locurile de parcare, în proiectul de plan urbanistic zonal este prevăzut un loc de parcare la 50 mp (arie desfășurată construită), dar numărul concret de parcări va fi detaliat la momentul autorizării proiectului.