Connect with us

Proiect OAR: autorizațiile de construire trebuie obținute în 30 de zile

Termenul legal este rar respectat

Utile

Proiect OAR: autorizațiile de construire trebuie obținute în 30 de zile

Ordinul Arhitecților din România (OAR) a lansat, recent, o platformă online (30zile.ro) dedicată respectării termenului prevăzut de lege în acordarea de autorizații de construire.

Citește și Tot ce trebuie să știi pentru autorizarea unei construcții la Iași

„În lege se spune că termenul de obținere a autorizațiilor de construire este unul de 30 de zile, dar realitatea face ca aceste termene să fie cu mult depășite. În consecință, au loc speculări imobiliare care aglomerează marile orașe, intervenții neautorizate pe clădirile de patrimoniu, se construiește fără proiect în mediul rural și în periferii, ducând la extinderea tumorală a orașelor. Ordinul Arhitecților din România vrea să dea consistență acestui termen de 30 de zile și să îl transforme, dintr-o chestiune formală care generează corupție și dezordine urbană, într-o lege activă”, se arată pe site-ul 30zile.ro.

Citește și Delimitarea corectă a cartierelor din Iași. Tu știi în ce cartier stai?

OAR a invitat toate autoritățile publice centrale și locale, organizațiile profesionale, dezvoltatorii și investitorii, locuitorii și ONG-urile interesate la pornirea unei dezbateri concrete, moderată de OAR, cu identificarea soluțiilor și a pașilor concreți. Noul domeniu www.30zile.ro, proprietate a OAR, este dedicat colectării de opinii, păreri și experiențe, urmând a comunica ulterior organizarea dezbaterilor publice.

Citește și Noul PUG: suprafața rezidențială a Iașului se va dubla

Detaliile privind proiectul și modul de organizare vor fi anunțate în 30 de zile.

Proiectul OAR a fost lansat săptămâna trecută, într-o conferință de presă la București.

„30 de zile e termenul legal în care trebuie emisă autorizaţia de construire. (…) În foarte multe situaţii, răspândite peste tot în ţară destul de uniform, acest lucru nu se întâmplă, termenele sunt depăşite foarte mult, ceea ce conduce la speculă imobiliară, la tentative de a ocoli sistemul, de a dezvolta în altă parte unde e mai uşor, ceea ce duce şi la dezvoltări absolut haotice ale oraşelor noastre”, a declarat președintele OAR, Alexandru Găvozdea, citat de Agerpres.ro.

Citește și Iași: Certificatele de urbanism pot fi obținute electronic

Președintele OAR a menţionat că, prin digitalizarea administraţiei, o serie de persoane vor fi descărcate de sarcini „rudimentare, primitive” şi vor putea să se ocupe de procesarea adevărată a documentaţiilor şi de servicii şi procese cu valoare mai mare pentru populaţie.

Vrei să știi ce măsuri se vor lua în viitor pentru fluidizarea traficului la Iași? Pe apix.ro poți afla detalii pe fiecare cartier în parte, deocamdată fiind publicate informații despre zona Păcurari – Alexandru cel Bun – Dacia, Moara de Vânt, Zona Industrială – Bularga și Aviației.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top