Utile
Proiect: Primăriile vor putea întreține drumurile private
O propunere legislativă inițiată de mai mulți parlamentari UDMR prevede ca autoritățile locale să poată interveni pentru întreținerea drumurilor private, fiind vorba în special despre cele care sunt amenajate în noile ansambluri rezidențiale.
În nota de fundamentare a proiectului se arată că actualele proceduri (exproprieri, donarea terenului de către investitorii privați) prin care primăriile pot interveni în astfel de cazuri sunt „greoaie și uneori aproape imposibil de realizat”.
- „Administrarea drumurilor de utilitate privată se face de către deținătorii acestora, rezultă faptul că, fără o bază legală clară, autoritățile locale nu au posibilitatea de a investi în modernizarea drumurilor deschise circulației publice aflate pe imobile sau părți din imobile proprietate privată. În practică, autoritățile pot recurge la procedura de expropriere pentru utilitate publică sau proprietarii imobilelor pot purcede la donarea imobilelor sau părților din imobile, dar ambele proceduri sunt greoaie și uneori aproape imposibil de realizat. În consecință, s-au creat o serie de situații în care zonele de dezvoltare ale localităților nu pot beneficia de lucrări de întreținere a carosabilului drumurilor deschise circulației publice aflate pe imobile sau părți în imobile proprietate privată” – extras din nota de fundamentare a proiectului legislativ.
Totodată, inițiatorii spun că legislația specifică din domeniul finanțelor publice locale prevede că nicio cheltuială nu poate fi înscrisă în bugetele locale și nici nu poate fi angajată și efectuată din aceste bugete, dacă nu există bază legală pentru respectiva cheltuială, motiv pentru care o astfel de propunere legislativă este oportună, spun inițiatorii.
„Prezenta propunere legislativă își propune să creeze baza legală pentru ca autoritățile locale să poată interveni în astfel de situații și să poată derulare investiții privind lucrări de utilitate publică pe astfel de imobile”, se mai arată în document.
Proiectul legislativ completează Legea urbanismului (350/2001) și, în prezent, se află la Senat, fiind înaintată spre dezbatere acum câteva zile.
Proiectul legislativ în forma propusă de inițiator (mai multe detalii pot fi consultate la ACEST LINK):