Connect with us

Funcția de arhitect-șef va putea fi ocupată și de funcționari publici

Utile

Funcția de arhitect-șef va putea fi ocupată și de funcționari publici

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii urbanismului (350/2001), principalele schimbări vizând modul de ocupare a funcției de arhitect-șef.

Două modificări importante aduse Legii 350:

  • în cazul comunelor, funcția de arhitect-șef va putea fi ocupată de către un funcționar public
  • în cazul municipiilor (cu excepția municipiilor reședință de județ), la concursul pentru funcția de arhitect-șef se pot stabili condiţii pentru a permite participarea și a persoanelor care îndeplinesc condiţiile de vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei de arhitect şef de minimum 3 ani

„În perioada 2005-2021 au fost autorizați să exercite profesia doar 1.606 de arhitecți, 312 de urbaniști și 79 de conductori arhitecți, însumând un total de 1.997 de persoane cu studii în domeniul arhitectură/urbanism, dintre care 20 au decedat în cursul anului 2020. Astfel, rămân, teoretic, 1.973 de persoane cu pregătire de specialitate care să deservească 3.228 de unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale (41 județe, 103 municipii, 6 sectoare, 216 orașe, 2.862 comune). Practic însă, din cele 1.973 persoane cu drept de semnătură lucrează la momentul de față în administrația publică locală doar 183, dintre care 180 de arhitecți-șef și 3 arhitecți”, este unul dintre argumentele Guvernului pentru modificarea Legii 350.

  • Din cele 41 județe, poziția de arhitect-șef este ocupată/temporar ocupată în doar 27 județe, din cele 103 municipii poziția de arhitect-șef este ocupată/temporar ocupată în doar 54 municipii, din cele 6 sectoare ale municipiului București, în 4 este ocupată/temporar ocupată poziția de arhitect-șef, în cele 216 orașe poziția de arhitect-șef este ocupată/temporar ocupată în 76 orașe, iar din cele 2.862 comune, poziția de arhitect-șef este ocupată/temporar ocupată în doar în 19 dintre acestea – extras din nota de fundamentare a guvernului.

„Din analiza repartizării pe județe a pozițiilor de arhitecți șefi se remarcă faptul că există 3 județe în cadrul cărora nu există nicio unitate administrativ-teritorială care să dețină funcția de arhitect șef ocupată sau temporar ocupată (Gorj, Buzău și Ialomița) și 2 județe în cadrul cărora, la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județ, funcția de arhitect șef este doar temporar ocupată (Vrancea și Galați)”, se mai arată în raportul guvernului.

Proiectul Ordonanței de Urgență poate fi consultat integral mai jos, iar observațiile pot fi trimise pe adresa transparenta@mdlpa.ro.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top