Connect with us

Proiecte la județ: reconstruirea unui sat neolitic, a unei cetăți dacice și a liniei frontului din al Doilea Război Mondial

Repere istorice

Proiecte la județ: reconstruirea unui sat neolitic, a unei cetăți dacice și a liniei frontului din al Doilea Război Mondial

Un proiect pe care Consiliul Județean (CJ) intenționează să-l deruleze în următorii ani face referire la amenajarea de parcuri tematice, conform listei de investiții incluse în strategia de dezvoltare a județului 2021 – 2027, document aflat în faza de consultare publică.

Proiectul este menit să sprijine valorificarea potențialului turistic existent, iar printre sursele de finanțare posibile se numără PNRR, POR Nord-Est și bugetul județului. Deocamdată, nu există o estimare a valorii unei astfel de investiții.

Cele cinci parcuri tematice care sunt incluse în proiectul global al CJ sunt:

  • Parcul arheologic Cucuteni – reconstruirea unui sat neolitic
  • Parcul arheologic Cotnari – reconstruirea cetății dacice de pe Dealul Cătălina
  • Curtea Domnească de la Hîrlău
  • Parcul WW2 – reconstruirea liniei frontului de la Heleșteni; Dealul Mare – Dumești
  • Muzeul satului moldovenesc

„Cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolia, una dintre cele mai vechi civilizații din Europa (care a trăit din 5.200 până în 3.200 î. e. n.), și-a primit numele după satul cu același nume din apropierea Iașului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic. Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei. Pe teritoriul României cultura Cucuteni era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia și se caracteriza printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat și variat pictată”, se arată în strategia de dezvoltare a județului.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

To Top