Connect with us

Proiectul Palas din zona Sf. Andrei va fi aprobat astăzi.UPDATE

Cum va arăta zona sf. Andrei (imagine în EXCLUSIVITATE)

Investiții private

Proiectul Palas din zona Sf. Andrei va fi aprobat astăzi.UPDATE

UPDATE. Extinderea Palas a fost aprobată în unanimitate de plenul Consiliului Local (citește detalii).

Proiectul de extindere a Palas în zona Sf. Andrei face obiectul unui proiect de hotărâre care va fi supus aprobării plenului Consiliului Local (CL) de astăzi. Planul urbanistic aflat la mapa consilierilor locali cuprinde ajustările decise după dezbaterile publice din luna decembrie 2019.

Planșa urbanistică a proiectului (vezi detalii despre modul în care va arăta zona Sf. Andrei)

Amplasamentul va face obiectul unui concurs internațional de urbanism și arhitectură. Reglementarea zonei se va realiza printr-o documentație de urbanism a cărei temă-program va fi stabilită în conformitate cu soluția câștigătoare a concursului. Geometria noii artere propuse prin prezentul PUZ poate fi modificată în cadrul viitorului concurs, cu respectarea condițiilor normative și tehnice în vigoare”, se arată în proiectul de PUZ cu referire la zona din spatele Școlii „Gh. Asachi”, acolo unde, inițial, era prevăzut un turn de peste 100 metri, iar artera menționată este cea prevăzută pe lângă limita proprietății unității școlare.

Proiectul de PUZ ce este votat astăzi face referire în special la zona Sf. Andrei, acolo unde, în ultimele luni, au fost efectuate lucrări de cercetări arheologice, fără a fi descoperite elemente ce trebuie conservate. Amplasamentul este cuprins între străzile Sf. Andrei, Iancu Bacalu, Buznea și Tănăsescu.

Planul integral de extindere a Palas. Investiția totală trece pragul de 335 milioane euro

Complexul de clădiri va purta numele „UBC Campus” și, din informațiile APIX.ro, imobilele sunt deja antamate, în principal, unei companii de anvergură mondială. Regimul de înălțime este până în 7 etaje.

Investiția își propune o reconversie urbanistiscă a unei părți importante din zona centrală a Iașului,  care cuprinde terenuri și clădiri nevalorificate și în degradare. Sf. Andrei, deși este în vecinătatea punctului zero al orașului, aduce mai degrabă a cartier periferic neîngrijit: clădiri distruse pe jumătate, case abandonate sau neîngrijite, construcții haotice, păienjeniș de cabluri, un puzzle de imobile mai noi și magazii vechi și insalubre și trotuare mizere care conturează un decor atipic pentru peisajul urban, cu atât mai mult pentru centrul unui oraș.

„Dacă zonele de prim rang din alte orașe ale țării se dezvoltă ca puncte turistice atractive, o plimbare pe Sf. Andrei, atât de aproape de majoritatea obiectivele importante ale Iașului, nu îți poate oferi nici priveliște încântătoare, nici arhitecturi impresionante și nici măcar un minim spațiu de relaxare. Chiar și locuitorii zonei, deși sunt la doar câțiva pași de distanță de centru, par izolați. Materializarea unei investiții de amploare în această zonă, la fel ca ansamblul Palas, ar urma să dezvolte economic și social întreg arealul. În locul construcțiilor improprii vor fi ridicate spații de birouri, care vor atrage noi companii și vor crea mii de locuri de muncă, infrastructura va beneficia de investiții care vor contribui la fluidizarea traficului și creșterea mobilității și conectivității zonei, iar parcurile vor suplimenta suprafața verde și vor extinde centrul orașului”, spun reprezentanții companiei IULIUS.

În zona Sf. Andrei, în prima fază a proiectului va fi dezvoltată o clădire de birouri cu mai multe tronsoane, desfăşurată pe orizontală şi cu un regim de înălţime de maximum 7 etaje.

A doua etapă de dezvoltare a proiectului va presupune realizarea de noi spaţii office, clădirile propuse respectând protejarea monumentelor istorice şi a imobilelor cu valoare arhitecturală deosebită și păstrând conurile de vizibilitate și punctele de percepție asupra acestora.

Cele peste 10.000 de noi locuri de muncă vor contribui la reţinerea talentelor în Iaşi şi vor oferi oportunități de carieră pentru absolvenții universităților din oraş.

IULIUS va realiza investiţii majore în implementarea unor soluţii de fluidizare a traficului. Peste 5 milioane de euro vor fi investite în lucrări de infrastructură, care vor contribui la creșterea conectivităţii și accesibilităţii zonei. Mai precis, va fi creată o nouă arteră de circulație, care va conecta cele două mari bulevarde centrale – Str. Anastasie Panu și Str. Palat – cu Splai Bahlui mal stâng, iar alte străzi adiacente vor fi lărgite şi modernizate.

Alte 50 milioane de euro sunt alocate amenajării a 1.500 de locuri în parcări subterane moderne, puse la dispoziţia comunităţii. Astfel, întreaga zonă centrală va beneficia de un total de 4.000 de locuri de parcare. Totodată, vor fi create peste 500 de locuri de parcare pentru biciclete.

Noul proiect va suplimenta ponderea spaţiilor verzi în inima oraşului, printr-o investiţie de peste 3 milioane de euro. Zonele de relaxare, care vor include fântâni arteziene, alei pietonale, arbori şi plante variate, vor fi amenajate de aceeaşi echipă internațională de specialiști care a proiectat parcul Palas.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top