Infrastructură
Proiectul Sălii Polivalente de la Iași a fost îngropat: guvernul a sistat finanțarea
Guvernul a sistat finanțarea proiectului de construire a Sălii Polivalente de la Iași, din zona Moara de Vânt. Sala figurează pe o listă prezentată vineri seară de presa centrală, alături de o serie de stadioane și baze sportive în cazul cărora s-a adoptat aceeași decizie.
În ultimul an, Compania Națională de Investiții (CNI) a avut în desfășurare o licitație de lucrări care este pe punctul de a fi anulată definitiv. Oferta singurului participant la procedură, constructorul băcăuan SSAB, a fost neconformă, iar contestațiile depuse de acesta, inclusiv în instanță, au fost respinse. Valoarea estimată a investiției de la Iași se ridică la aproape 100 milioane euro.
- Citește și Zeci de proiecte Saligny, abandonate de Guvern: fonduri de sute de milioane lei nu vor mai ajunge la Iași
Proiectul a fost întocmit în anul 2020 și, ulterior, indicatorii au fost actualizați înainte ca guvernul să preia investiția în anul 2024. La finalul anului trecut, CNI a lansat licitația, procedură care, în februarie 2025, a fost anulată. În perioada februarie – iulie 2025 au fost în analiză două plângeri depuse de SSAB, ambele respinse.
Odată cu decizia anunțată vineri de Guvernul Bolojan, proiectul Sălii a fost abandonat pe termen nelimitat, deși s-a vorbit despre o reluare a investițiilor după iulie 2026. Însă Iașul nu va fi o prioritate nici atunci: alte proiecte sistate sunt într-o etapă mai avansată de implementare.
Lista investițiilor sistate cuprinde stadioane (Dinamo, Timișoara, Constanța, Bistrița și Brașov) și săli polivalente sau baze sportive (Iași, Oradea, Slatina, Pitești și Hunedoara). Unele dintre aceste obiective sunt deja în fază de lucrări, dar nu cu un grad de execuție de sub 50%, prag stabilit de guvern. Lista a fost prezentată în premieră de Golazo.
Abandonarea proiectului de la Iași este un eșec major al clasei politice locale, în frunte cu primarul Mihai Chirica și liderii filialelor PNL, PSD și USR. În timp ce Primăria Iași a finalizat cu întârziere un proiect tehnic „la cheie” (cu destule controverse), liderii politici au arătat că influența lor la București este inexistentă. De exemplu, proiecte precum Iașul au avut, în perioada similară, Brașovul și Suceava, orașe care vor inaugura în acest an astfel de obiective.
Sistarea finanțării Sălii Polivalente este o nouă veste proastă pentru Iași după problemele legate de continuarea proiectelor de construire a autostrăzilor A7 și A8. De asemenea, sume de ordinul de sutelor de milioane de lei nu vor mai ajunge la Iași din cauza modului defectuos în care primarii din județ au derulate proiecte în cadrul programului Saligny. Nu în ultimul rând, proiectul de construire a autostrăzii Pașcani – Suceava, în continuarea A7, este pus sub semnul întrebării: licitațiile au fost adjudecate, dar contractele nu au fost semnate.
