Connect with us

Ce spun trei cunoscuți arhitecți despre proiectul Sălii Polivalente din Iași: „formalism excesiv”

Proiecte publice

Ce spun trei cunoscuți arhitecți despre proiectul Sălii Polivalente din Iași: „formalism excesiv”

„Ziarul de Iaşi” a discutat cu mai mulţi arhitecţi din Iaşi şi din ţară despre proiectul Sălii Polivalente din Iași: „formalism excesiv” şi „amplasament nepotrivit” sunt principalele concluzii ale arhitecţilor cu care am vorbit. Doar trei dintre arhitecții intervievați au acceptat să ofere declarații oficiale.

E un exces din punctul de vedere al gustului arhitectural. În momentul în care faci clădiri care să semene cu obiecte, lucrurile nu mai sunt în regulă. Clădirile sunt clădiri, obiectele sunt obiecte, iar arhitectura subtilă trebuie să fie mult mai aluzivă, mai puţin explicită”, a declarat arhitectul clujean Şerban Ţigănaş, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți români, el fiind, în trecut, șef al Ordinului Arhitecților din România și secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților.

El a adăugat că imobilul arată „extrem de spectaculos” în exterior, dar a subliniat că interiorul este cel important în sensul că trebuie să fie asigurată funcţionalitatea unei astfel de clădiri publice.

În jurul sălii, cum vor arăta celelalte clădiri? Vor fi coifuri, chipiuri, şepcuţe? Înţeleg că Regele şi Regina stau bine împreună, dar în jur cine sunt? Supuşii, generalii, miniştrii? Pe linia asta, Spitalul Regional, care înţeleg că este în apropiere, ar putea fi făcut în formă de stetoscop sau de targă”, a continuat arhitectul. Fostul şef al OAR a precizat că arhitectura este destul de bogată să folosească forme care aparţin lumii construite şi să nu se orienteze către obiecte care au cu totul altă scară. „Este un formalism excesiv, arhitectura nu trebuie să imite obiecte, asta e foarte clar, trebuie doar să sugereze nişte lucruri, nişte stări, dar să folosească limbajul ei”, a precizat Şerban Ţigănaş.

Citește și „Ziarul de Iași” opiniilor și altor arhitecți pe această temă

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top