Local
PUG-ul Iașului: au fost semnate șase contracte cu aceeași firmă care este unic ofertant la cea mai recentă licitație
Arc Design, companie a arhitectului ieșean Paul Filip Ciobănașu, este principala firmă implicată în actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al Iașului, detaliat prin planuri urbanistice zonale pe zone istorice.
Firma a semnat, în această primăvară, șase contracte cu Primăria, așa cum APIX.ro a mai anunțat, și, în prezent, este unic ofertant la o nouă licitație legată de PUG. Valoarea totală a contractelor trece pragul de 10 milioane lei, fără TVA.
- Citește și Stadiul aprobării fiecărui PUG din țară: Iașul, în continuare pe „lista rușinii” [document]
PUG-ul realizat acum circa 10 ani și care nu a fost supus niciodată aprobării Consiliului Local (CL) nu va mai fi de actualitate, cel puțin nu în zonele istorice protejate. De câțiva ani, Primăria și-a schimbat „strategia”, în condițiile în care PUG-ul fusese blocat la nivelul Comisiei naționale a monumentelor istorice. Astfel, în ultimii doi ani, municipalitatea a organizat mai multe licitații pentru detalierea PUG-ului prin PUZ-uri pe mai multe zone.
- Citește și Stadiul PUG: care este strategia Primăriei?
Mai jos, este lista contractelor:
- PUZ pentru zona Copou: două contracte – Copou Nord (3,1 milioane lei) și Copou Sud (1,8 milioane lei). Unicul ofertant la această procedură este firma Arc Design, în asociere cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, KXL Studio SRL şi Cumulus Architecure SRL. Termenul limită pentru evaluarea ofertei este luna octombrie 2023, dar, cel mai probabil, contractelor vor fi semnate mai devreme. Termen de realizare a documentațiilor odată ce sunt semnate contractele: 12 luni [consultă procedura – link extern SICAP]
- patru contracte semnate cu Arc Design, în valoare totală de peste 1,6 milioane lei, pentru realizarea documentațiilor urbanistice aferente zonelor unor mănăstiri: Trei Ierarhi (967.000 lei), Galata (228.000 lei), Frumoasa (248.000 lei) și Cetățuia (208.000 lei). Toate contractele au fost semnate pe 7 martie 2023, iar termenul de finalizare este martie 2024 [consultă procedura]
- două contracte semnate cu Arc Design, în valoare totală de aproape 5,5 milioane lei, pentru zonele Centru (4,4 milioane lei) și Sărărie (1,1 milioane lei). Contractul pentru Centru a fost semnat pe 10 aprilie, iar celălalt pe 5 mai. Ambele contracte au termen de realizare un an [consultă procedura]
În prezent, cu excepția licitației aferente PUZ-ului din Copou, nu mai există altă procedură de licitație în relație cu actualizarea PUG-ului. În context, amintim că, la acest moment, construcțiile sunt autorizate în baza unui PUG realizat în anii ’90, documentul fiind aprobat în anul 1998. În mod normal, un astfel de document strategic ar trebui aprobat la fiecare 10 ani: de exemplu, la Cluj, se poate.
- Citește și Se mai ocupă cineva de la Primărie de PUG? Lista deficiențelor care nu-și găsesc rezolvare de 10 ani
Prima prezentare a altui PUG decât cel din 1998 a fost în 2012, pe vremea fostului primar Gheorghe Nichita. În acel an, lucrurile păreau să meargă pe un drum firesc de autorizare, dar Primăria a început să solicite diverse modificări ale PUG-ului întocmit de Search Corporation și, astfel, aprobarea documentului a fost tergiversată: firma a solicitat plăți suplimentare (motivând prin faptul că modificările erau majore), iar lucrurile s-au blocat.
Lucrurile au culminat în 2015: preluarea puterii în Primărie de către Mihai Chirica a dus la demiterea fostului arhitect-șef Tudor Vericeanu, iar, culmea, motivul invocat oficial de către primarul interimar de la acea vreme a fost chiar întârzierea aprobării PUG. Acum, la opt ani distanță, tot nu există un PUG actualizat (cine e responsabil?), iar Direcția de Arhitectură și Urbanism se află într-o haos continuu, de la schimbarea frecventă a șefului instituției (în perioada 2015 – 2020) și până la deficitul major de personal.