Proiecte publice
Reabilitarea pavilionului central al USV Iași costă peste 10 mil. euro (rest de execuție)
Guvernul va reaproba indicatorii-tehnico economici ai investiției privind reabilitarea și consolidarea pavilionului central al Universității pentru Științele Vieții (USV) Iași, proiectul având o valoare totală de peste 55 milioane lei.
Finanțarea obiectivului va fi realizată în primul rând din veniturile proprii ale USV și, în completare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației. Lucrările sunt programate pe parcursul a 4 ani.
- Imobilul a fost edificat în anul 1950 ca extindere a unui imobil ridicat în perioada interbelică, având deschidere la Aleea Sadoveanu. Cea mai importantă clădire din imobil este clădirea C4, cuprinzând corpul principal al Facultății de Agricultură și Aula, în incintă mai aflându-se Pavilionul 12 Chimie, Biblioteca Universității, copul Facultății de Mecanizarea Agriculturii, noul sediu al Facultății de Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole, precum și construcții de dimensiuni mai mici, cum ar fi Editura Universității, Garajul și Birourile Administrative sau Garajul pentru utilaje agricole – fragment din proiectul de hotărâre de guvern care urmează să fie aprobat de executiv.
Potrivit sursei citate, în anul 2006 la corpul principal al Facultății de Agricultură a fost demarat un proces de modernizare la nivel de finisaje, fără însă a se propune și lucrări de consolidare sau modernizare a instalațiilor. Cu această ocazie au fost schimbate tâmplăriile interioare și exterioare, s-au realizat pardoseli din covor PVC, iar pe culoarele de circulație au fost montate tavane false casetate. La acea dată pentru Aulă nu s-au propus intervenții de modernizare.
Ulterior, în anul 2007, clădirea C4 a suferit o intervenţie importantă la nivelul acoperişului care a fost desfăcut în întregime, fiind înlocuit cu o structură tip „mansardă franceză”, neamenajată, dar prevăzută cu goluri pentru ferestre, în dreptul fiecărei fereastre de la nivelul inferior aflată pe faţadă. De asemenea, au fost executate lucrări de consolidare la tronsonul nordic al aripii de Vest, precum şi la tronsonul caselor de scări al aripii de Sud. Totodată, întreg parterul a fost reabilitat la nivelul finisajelor interioare şi a tâmplăriei uşilor şi parţial al ferestrelor, iar etajele I şi II au fost reabilitate parţial ca spaţii de învăţământ şi birouri.
Un an mai târziu, au fost aprobați indicatori tehnico-economici pentru reabilitarea fațadelor și compartimentarea mansardei la corpul principal. În același an au început lucrările, dar au fost sistate în 2015 (antreprenorul lucrări a dat faliment).
- Din punct de vedere funcțional și al finisajelor, în cei 7 ani cât a durat această primă fază de execuție, s-au realizat reabilitarea și modernizarea amfiteatrelor A1 și A2, dispuse deasupra accesului dinspre Aleea Sadoveanu, schimbarea soluției inițiale privind amenajarea spațiului de la mansardă de pe același tronson, care a fost transformat într-o mică sală de conferințe și spații anexe, totul pe o nouă structură metalică, prelungirea caselor de scări de acces de la etajul 2 până la mansardă, realizarea compartimentărilor propuse inițial la acest nivel pe tot tronsonul de Est și aproximativ 25% din tronsonul de Sud, construirea cuvei liftului exterior, fără însă a se realiza și structura metalică aferentă puțului, reabilitarea fațadelor corpului principal al Facultății de Agricultură și a Aulei, realizate până în acest moment în proporție de 75% – fragment din proiectul de hotărâre.
În luna iulie a anului 2019, a fost reluată procedura de atribuire a contractului, aceasta prelungindu-se până în anul 2020, astfel că încă de la începutul lucrărilor a existat o întârziere de 2 ani între momentul elaborării devizului de lucrări de către proiectant și pornirea cash-flow-ului de achiziții de materiale de construcții de către antreprenorul general, timp în care intrase deja în vigoare ordonanța 114 din 28 decembrie 2018 care a indexat cu 1,58 prețul minim al manoperei pe ramura construcțiilor. Lucrările de intervenție la obiectivul de investiții au fost reluate în august 2020.