Proiecte publice
Reabilitarea Pieței Unirii: ce lucrări are în plan Primăria
Municipalitatea organizează o licitație pentru desemnarea unei firme care să întocmească toate documentațiile tehnice necesare proiectării și obținerii avizelor pentru modernizarea Pieței Unirii. Contractul are o valoare estimată de circa 200.000 lei.
Din caietul de sarcini aferent procedurii, putem afla mai multe detalii despre intențiile Primăriei în reabilitarea acestei zone. Municipalitatea spune că, în mod obligatoriu, proiectarea trebuie să aibă în vedere următoarele funcțiuni:
- spații pentru activități de recreere și plimbare
- spații pentru activități adiacente (terase, cafenele, circulații etc.)
- sisteme și instalații de natură tehnică (apă curentă și evacuarea apelor pluviale și menajere, iluminat public, sisteme anti-incendiu etc.)
- spații pentru public (locuri pentru odihnă și belle vue)
- eventuale spații suplimentare pentru activități comerciale sau de altă natură (cafenele, spații activități recreative, expoziționale etc.)
- spații secundare (spații verzi, mobilier urban etc.)
Lucrările se vor desfășura pe o suprafață de peste 12.000 mp.
„Piața Unirii este un obiectiv emblematic pentru Municipiul Iași. Se va avea în vedere reabilitarea pavajelor, a mozaicurilor, spațiilor verzi și fântânilor existente pe amplasament. Totodată se va acorda o atenție deosebită ansamblului statuar reprezentat de statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, asigurându-se o integrare arhitecturală unitară între acestea pe întreg arealul Pieței Unirii. Se va acorda o atenție deosebită celor trei mozaicuri inserate în paviment, efectuându-se o analiză detaliată a stării în care se află și a naturii materialelor din care sunt executate. Acolo unde este nevoie se va prevede consolidarea (înlocuirea după caz) a acestora”, se precizează în documentația de atribuire.
Documentația cuprinde și un scurt istoric al Pieței, în care sunt detaliate simbolurile existente:
„În stereotomia pieței sunt inserate mozaicuri din anii 1960, cu diferite teme: agricultură (figurată prin tractoare, culturi agricole, spice de grâu), natura (brad, mistreț, cerb), industrie (fabrici, macarale, roți zimțate, rulmenți, chimie), pacea (olimpiada, porumbeii și atomul, reprezentând folosirea pașnică a energiei atomice), artele (filmul, muzica, teatrul), istoria (capul de bour și acvile, simbolul Unirii Moldovei și Țării Românești), alături de alte motive tradiționale. În urma ultimei reabilitări a Pieței Unirii a fost introdus și un mozaic ce reprezintă steagul UE. Scena din marmură policromă din centrul pieței reprezintă legenda întemeierii Moldovei de către Dragoș Vodă, prin scena vânătorii bourului”, se arată în tema de proiectare.