Connect with us

Real estate în slujba oamenilor

Local

Real estate în slujba oamenilor

Certificarea verde a clădirilor nu înseamnă doar eficiență energetică superioară și o amprentă de carbon redusă asupra mediului, ci mai ales o viață mai bună pentru cei care lucrează în ele. În plus, este demonstrat științific faptul că impactul benefic al clădirilor verzi depășește „zidurile” clădirii în sine, fiind resimțit la nivel urban, datorită soluțiilor care îmbunătățesc calitatea aerului și condițiile de trai. Necesitatea tranziției către clădiri verzi pentru a reduce schimbările climatice este evidentă, dat fiind că 40% din emisiile mondiale de CO2 sunt generate de clădiri și industria construcțiilor, scrie Economica.net.

România începe să îmbrățișeze tendințele globale de dezvoltare a proiectelor imobiliare verzi, care presupun uneori investiții mai mari, dar cu un randament mai bun decât cele tradiționale. De exemplu, acestea generează chirii mai mari și se estimează că au o valoare imobiliară cu 7–10% mai mare față de clădirile tradiționale. În zilele noastre, „Verdele” devine o cerință chiar și pentru finanțare. Palas Campus, pe care IULIUS îl dezvoltă acum la Iași, este primul proiect care a obținut un credit verde acordat unei companii românești de către International Finance Corporation (IFC), divizia Băncii Mondiale destinată sectorului privat. Instituția financiară a acordat 72 de milioane de euro acestui proiect, pentru a-l ajuta să obțină certificarea de clădire verde și o reducere previzionată de minimum 20% a consumului de energie și apă.

Proiectul office de 60.000 mp se află simultan în două procese de certificare – EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) și LEED. „Certificările verzi ale clădirilor nu sunt doar o diplomă pe care să o arătăm partenerilor, ci o misiune asumată în strategia noastră de sustenabilitate, un instrument de analiză a performanțelor clădirilor în această direcție. Beneficiile asupra comunității, accesul la facilitățile de recreere, locația, susținerea mobilității (dependență redusă de mașină), eficiența energetică, materialele folosite, tipul de iluminat, aportul cât mai mare de lumină naturală, specificațiile aerului, reutilizarea apelor pluviale etc. sunt doar câteva dintre criteriile care sunt respectate încă de la stadiul de proiectare. Implementarea acestor strategii este necesară pentru a avea proiecte nu doar frumoase și funcționale, ci, mai ales, prietenoase cu mediul și cu oamenii”, spune dr. Dan Adrian Chelaru – Group Sustainability Officer IULIUS.

Cu ce sunt diferite clădirile verzi?

O clădire certificată EDGE utilizează cel puțin cu 20% mai puțină energie și mai puțină apă decât clădirile obișnuite, în timp ce costurile operaționale pentru utilități sunt estimate a fi cu cel puțin 10% mai mici. „IFC a creat EDGE ca răspuns la nevoia de a avea o soluție măsurabilă și credibilă care să demonstreze argumentele comerciale pentru a construi clădiri verzi și a debloca investiții financiare. Ambiția noastră este să integrăm clădirile verzi în practica convențională și să contribuim la combaterea schimbărilor climatice. IFC le oferă clienților sprijin pe parte de investiții și servicii de consultanță, pentru a facilita dezvoltarea de clădiri cu un consum eficient de resurse. Investițiile directe merg spre locuințe, birouri, centre comerciale, depozite, industrie ușoară și spitale verzi”, a declarat Vivek Pathak, Director și Global Head for Climate Business la IFC.

Impactul clădirilor verzi asupra celor care își desfășoară activitatea în ele este cuantificabil și a fost evidențiat prin mai multe studii. De exemplu, s-a constatat că, în cazul angajaților care au o priveliște spre exterior, memoria și funcțiile cognitive sunt cu 10 – 25% mai bune, iar lumina naturală îi face cu 18% mai productivi. S-a constatat, de asemenea, că în astfel de clădiri, productivitatea crește cu 23% datorită luminii mai bune, cu 11% datorită ventilației optime și cu 3% datorită personalizării confortului termic.

 „Rolul certificărilor sustenabile a cunoscut o evoluție semnificativă de la introducerea lor în România: de la un instrument de marketing (mai ales pentru clădirile de birouri) până la un mecanism de monitorizare a calității și performanței clădirilor și, acum, un instrument cheie în strategiile de dezvoltare, pentru a obține neutralitatea emisiilor de CO2. Standardele de dezvoltare sustenabilă impuse de metodologiile internaționale de certificare ajută companiile în direcția reducerii emisiilor de dioxid de carbon și îndeplinirii noilor obiective NZEB (nearly zero-energy buildings), toate criteriile solicitate fiind direct conectate în calcularea și reducerea amprentei de carbon”, a declarat Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen.

Palas Campus este o investiție de 120 de milioane de euro a grupului IULIUS, care va livra peste 54.000 mp office premium și 6.000 mp de retail, ceea ce o va confirma drept cea mai mare clădire de birouri din România. Printre companiile care vor fi prezente în proiectul mixt se numără Amazon, care a intrat prima dată în România cu sediul din Palas Iași.

Demarate în iulie 2020, lucrările la Palas Campus avansează rapid, fiind deja la stadiul de montare a fațadelor, ceea ce s-a realizat deja complet pentru două dintre cele șase corpuri ale clădirii, compartimentare interioară și realizare instalații. Proiectul integrează un nou concept de food market, cu restaurante, cafenele și terase, servicii utile zilnic și o zonă dedicată producătorilor și antreprenorilor locali. Natura va fi prezentă cu piațete și alei verzi. Include și lucrări de îmbunătățire a infrastructurii și a conectivității, inclusiv prin crearea unei noi artere rutiere și modernizarea a cinci alte străzi perimetrale, dar și prin piste de biciclete, locuri de parcare subterane, stații de încărcare pentru mașini și biciclete electrice, facilități pentru bicicliști.

Palas Campus se alătură celor 13 clădiri de birouri clasa A dezvoltate de grupul Iulius la Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, care au împreună o suprafață închiriabilă de 152.000 mp. În clădirile United Business Center își au sediile peste 65 de companii, unde lucrează mai mult de 15.000 de angajați. Toate aceste clădiri sunt certificate conform standardelor internaționale de sustenabilitate LEED.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top