Connect with us

Relocarea Vămii: Ministerul Finanțelor nu se grăbește și propune o soluție de compromis [document]

Local

Relocarea Vămii: Ministerul Finanțelor nu se grăbește și propune o soluție de compromis [document]

Relocarea Vămii nu este neapărat o prioritate pentru Ministerul Finanțelor, iar autoritatea centrală propune o soluție intermediară pentru reducerea aglomerației din capătul CUG-ului: diminuarea numărului de agenți economici care desfășoară operațiuni la Vama Iași, respectiv prin excluderea celor care nu sunt din județul Iași.

„În urma verificărilor pentru perioada 1 iulie 2022 – 31 august 2022, s-a constatat că aproximativ 50% dintre operațiunile de punere în liberă circulație efectuate la Biroul Vamal de Frontieră Iași sunt ale agenților economici care nu au sediul în județul Iași, astfel încât s-a solicitat acestuia analizarea oportunității menținerii a tuturor aprobările pentru punere în liberă circulație pentru operatorii economici care nu au sediul sau punctul de lucru în județul Iași”, se arată într-o adresă a Ministerului Finanțelor, pe site-ul Camerei Deputaților, sub formă de răspuns la o interpelare pe temă a deputatului liberal Alexandru Muraru.

Amintim că despre relocarea Vămii din capăt CUG se discută deja de 2-3 ani la Iași în contextul supraaglomerării traficului: camioanele rămân parcate pe șos. Nicolina, de-o parte și de alta, iar acest lucru creează mari dificultăți într-o zonă oricum afectată de creșterea majoră a numărului de autovehicule odată cu dezvoltările imobiliare din capătul orașului și comunele limitrofe.

În context, mai multe voci au susținut necesitatea relocării Vămii în apropierea drumului european și a șoselei de centură. În urma unei corespondențe între Vamă și Primăria Miroslava, autoritatea locală s-a arătat dispusă să cedeze un teren de 5.000 mp cu acces rutier facil.

„Dacă, după diminuarea numărului de ageni economici care nu își au sediul sau punctul de lucru în județul Iași, ce desfășoară operațiuni de punere în liberă circulație la Biroul Vamal de Frontieră Iași, aglomerația generată de funcționarea acestuia se menține, se va lua în considerare propunerea de mutare a Biroului Vamal de Frontieră Iași într-o locație nouă, pusă la dispoziție de Primăria comunei Miroslava, cu acces la șoseaua de centură a municipiului Iași și la viitoarea autostradă Iași – Tg Mureș”, se mai arată în adresa menționată, semnată de secretarul de stat Attila Gyorgy.

În document nu este invocată o perioadă sau un termen în care măsura diminuării activității vamale să fie testată. Răspunsul Ministerul Finanțelor trădează o presiune redusă din partea factorilor politici locali asupra autorității centrale pentru a rezolva o problemă reclamată de 2-3 ani de către locuitorii din zona CUG.

Mai jos puteți citi răspunsul integral publicat de Ministerul Finanțelor la interpelarea deputatului liberal:

Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top