Connect with us

Sărbătorile de iarnă: lista restricțiilor în circulația rutieră din centrul orașului în vigoare până în ianuarie 2023

Local

Sărbătorile de iarnă: lista restricțiilor în circulația rutieră din centrul orașului în vigoare până în ianuarie 2023

Primăria a intrat pe ultima sută de metri cu pregătirea Sărbătorilor de iarnă și a dispus o serie de restricții de trafic în zona centrală, în vedeea montării parcului de distracţii.

Într-o dispoziţie a primarului Mihai Chirica se precizează că circulaţia pe bld. Ştefan cel Mare (până la Casa Modei) şi pe str. I.C. Brătianu (până la intersecţia cu str. Agatha Bârsescu) va fi închisă („în funcţie de necesităţi”) până pe 30 ianuarie, dar, cel mai probabil, traficul va fi reluat mai repede, la fel ca în anii precedenţi.

Important de ştiut pentru şoferi este că, în perioada în care această măsură este în vigoare, maşinile pot circula pe str. Cuza Vodă, pe sectorul de la intersecţia cu str. I.C. Brătianu şi până la intersecţia cu str. 14 Decembrie 1989 (zona Select). 

Celelalte restricţii de circulaţie, impuse prin dispoziţia 1967/2022 a primarului, vizează perioada ultimelor zile din an, cu scopul organizării în bune condiţii a Revelionului în stradă. Astfel, traficul va fi închis în faţa Palatului Culturii, pe strada cu linia de tramvai, în perioada 28 decembrie – 2 ianuarie. În ultima zi din an, restricţii vor fi atât pe str. Anastasie Panu (pe tronsonul cuprins între str. Sf. Lazăr şi str. Palat), cât şi pe str. Palat (pe tronsonul cuprins între str. A. Panu şi str. Sf. Lazăr).

În noaptea dintre ani, Primăria a dispus şi măsuri anti-tero prin amplasarea a 4 autobuze CTP pe stradă, la capetele zonei unde sunt aşteptaţi ieşenii la concert. Primăria nu a stabilit încă numele artiştilor care vor performa pe scena din faţa Palatului Culturii, dar este de aşteptat ca, în următoarele zile, să fie lansată o procedură de achiziţie publică în acest sens.

Târg de Crăciun pe pietonal şi în Piaţa Unirii

Până atunci, mâine, în şedinţa Consiliului Local (CL) vor fi aprobate manifestările care vor avea loc în timpul Sărbătorilor de iarnă. Potrivit proiectului de hotărâre, o primă manifestare din ultima lună a anului va fi dedicată Zilei Naţionale a României: pe 1 Decembrie, în Piaţa Palatului Culturii, vor avea loc un program artistic, un ceremonial religios şi unul militar, depuneri de coroane, o masă populară şi retragere cu torţe (ora 19.00).

În acelaşi document se precizează că aprinderea sistemului de iluminat festiv este propusă pentru ziua de 6 decembrie, cu un moment dedicat copiilor care va avea loc în faţa Palatului Roznovanu. Între timp, în zona pietonalului Ştefan cel Mare şi în Piaţa Unirii a început montarea de căsuţe şi corturi pentru Târgul de Crăciun, care va reuni la Iaşi producători şi comercianţi de produse specifice Sărbătorilor de iarnă: decoraţiuni, produse de artizanat, produse alimentare tradiţionale etc.

„Punctele principale de atracţie vor rămâne pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde se vor amplasa bradul de iarnă, diverse confecţii specifice sărbătorilor de iarnă, figurine luminoase, instalaţii ş.a. Amenajări specifice de sărbători vor fi făcute şi în principalele ronduri, precum şi în toate cartierele din oraş“, se precizează în proiectul de hotărâre.

În programul dedicat Sărbătorilor de iarnă, mai apar evenimente precum Serbările de Crăciun, respectiv primirea de colindători la Palatul Roznovanu. Cheltuielile totale pentru manifestările enumerate mai sus ajung la peste 700.000 lei, la care se adaugă costuri legate de logistică şi montarea instalaţiilor de iluminat festiv, aspecte care ţin de alte contracte încheiate de Primărie.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top