Connect with us

Sărbătorile Iașului: mai multe evenimente au fost anulate, dar focul de artificii a rămas în program

Local

Sărbătorile Iașului: mai multe evenimente au fost anulate, dar focul de artificii a rămas în program

Sărbătorile Iaşului se vor desfăşura în acest an fără evenimente care presupun, în mod tradiţional, mari aglomerări de oameni. Este vorba strict despre acele manifestări laice organizate de Primărie, conform deciziei de ieri a Consiliului Local (CL), potrivit „Ziarului de Iași”.

În schimb, municipalitatea va susţine evenimentele religioase, inclusiv pelerinajul, unde principalul organizator este Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Sprijinul va fi acordat atât din punct de vedere logistic, cât şi umanitar. Conform deciziei CL, au fost scoase din programul Primăriei evenimente precum Sărbătoarea vinului, Parcul de distracţii, Seara Valorilor, concertul din faţa Palatului Culturii şi competiţiile sportive.

Chiar dacă concertul din 15 octombrie a fost anulat, Primăria a lăsat în program, în aceeaşi zi, posibilitatea organizării unui foc de artificii. „Focul de artificii l-am trage dintr-o zonă în care nu se adună lumea, doar pentru a puncta Sărbătorile Iaşului. Vom discuta cu cei de la ISU astfel încât zona să fie cât mai izolată, mărturisesc că nu aş face (public, n.r.) propunerea pentru că sunt convins că ar veni curioşi (…). Dacă nu avem posibilitatea să garantăm acest lucru (lipsa unor aglomerări de oameni, n.r.), atunci nu-l mai facem”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Un alt eveniment care a rămas în program este Târgul de blănuri, din zona Halei Centrale. „Avem capacitatea de a-l organiza, pe culoare de acces, şi cu materiale dezinfectante pe care şi le asumă fiecare participant la semnarea contractului”, a explicat edilul. În ceea ce priveşte pelerinajul, pe lângă suportul logistic pe care Primăria îl va oferi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, municipalitatea va asigura mese calde pentru cei care vor veni la Iaşi. Tradiţionala masă a pelerinilor nu se va mai desfăşura la cantina de ajutor social, ci echipe de voluntari vor distribui direct către pelerini produsele alimentare, alături de un ceai cald. În acelaşi timp, municipalitatea va monta ecrane de mari dimensiuni pe traseul pelerinilor şi va asigura materiale pentru combaterea Covid-19 (dezinfectant, mănuşi şi măşti).

Această formă a Sărbătorilor Iaşului a fost aprobată de către consilierii PNL, PSD şi PMP, în timp ce consilierii USR s-au abţinut de la vot sau au votat „împotrivă”. Decizia CL vine în condiţiile în care contextul epidemiologic se va schimba de astăzi în municipiul Iaşi, urmând ca în oraş să fie valabile noi restricţii întrucât cu siguranţă va fi trecut pragul de 6 infectări Covid-19 la o mie de locuitori. Nu e clar la acest moment nici modul în care se vor desfăşura pelerinajul şi celelalte evenimente religioase atât timp cât cazurile Covid-19 continuă să crească zilnic.

Citește mai multe în Ziarul de Iași

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top