Connect with us

SCHIȚĂ Planul de reconfigurare a accesului la Aeroport: ce schimbări vor fi odată cu amenajarea noii parcări?

Local

SCHIȚĂ Planul de reconfigurare a accesului la Aeroport: ce schimbări vor fi odată cu amenajarea noii parcări?

Compania Strabag a început luni, 8 mai, lucrările la noua parcare de la Aeroportul Iași care va avea o capacitate de circa 600 locuri. Amintim că, pe parcursul lucrărilor la noua parcare, accesul au mașini personale la Aeroportul nu mai este permis: de la Ciric se poate ajunge doar autobuze CTP, taxi sau cu firme de transport alternativ (Uber, Bolt, Blackcab).

O schiță făcută publică de către oficialii aerogării arată modul în care va fi reamanajată întreaga zonă din fața aeroportului, odată ce noua parcare va fi dată în folosință, respectiv la jumătatea lunii august.

  • UPDATE Între timp, Primăria a anunțat că se va putea ajunge şi cu maşina personală la Aeroport, dar în anumite condiții (citeşte detalii)
[click pe imagine pentru a o mări]

În prezent, Aeroportul Iași dispune de cca. 315 locuri de parcare (cumulat pentru scurtă și lungă durată, inclusiv parcări pentru personalul administrativ). Șefii aerogării spun că acest număr de locuri de parcare este „total insuficient” în raport chiar și cu traficul existent pe Aeroportul Iași sau în raport cu recomandările din domeniu.

„Într-o primă etapă, odată cu realizarea noului terminal de pasageri, se va reconfigura rețeaua de drumuri de acces, astfel încât toată circulația autoturismelor să se realizeze într-o buclă cu sens unic. În ceea ce privește spațiile de parcare, pe lângă o creștere a numărului de locuri, se va crea o diferențiere clară pe zone: parcare zona de îmbarcare și debarcare pasageri, parcare scurtă durată, parcare lungă durată, parcare personal administrativ”, se arată în documentația de atribuire a contractului de extindere a parcării, documentație consultată de APIX.ro.

Reconfigurarea va afecta actualul acces către hangarul Aerostar

Cum va fi reconfigurat accesul [extras din documentația de atribuire]:

Accesul rutier la aeroport se va face în continuare prin Drumul Aeroportului, care se va prelungi către sud cu cca. 200 m, unde se va amenaja un sens giratoriu care va direcționa circulația în următoarele direcții:

  • Parcare de scurtă durată (intrare și ieșire), inclusiv zona de debarcare îmbarcare a pasagerilor în față terminalelor de pasageri.
  • Zona administrativă și parcare de lungă durata (intrare / ieșire). În această etapă, în fața terminalului T2 existent se va amenaja o platformă care va fi utilizată pentru parcarea autoturismelor, urmând că ulterior, odată cu realizarea parcării de lungă durată în partea de sud a hangarului Aerostar existent (conform Studiu de Fezabilitate privind extinderea suprafețelor de mișcare, turn de control și crearea de facilități cargo la Aeroportul Internațional Iași), această platformă, printr-o reconfigurare parțială, să deservească traficul cargo care va fi procesat în viitor în terminalul T2 (prin reconfigurarea acestuia)
  • Hangar Aerostar. În prezentul studiu, către zona de sud se va realiza un scurt acces auto care să faciliteze accesul la hangarul Aerostar, a cărui cale rutieră existența va fi afectată de realizarea noului sens giratoriu. De asemenea, prin acest drum se va asigura accesul pentru mentenanță și la gospodăria de apă și centrală termică proiectate în prezentul studiu. Ulterior, zona de sud va fi extinsă prin realizarea unei parcări de lungă durata (conform SF). De asemenea, se are în vedere crearea unei noi cai de acces care să asigure legătură aeroportului cu zona de est a municiliului Iași (strada Aeroportului). Acest proiect se va analiza și se va implemneta de către autoritățile locale.
  • Iași Nord – legătură cu drumul Aeroportului

„La nivelul solului, drumul de acces și de ieșire din parcarea de scurtă durată va fi configurat pentru o circulație circulară, cu două benzi de sens unic, plus o bandă de parcare în față celor două terminale, care permite staționarea de scurtă durată pentru coborârea sau urcarea pasagerilor în mașini. Paralel cu acest prim acces este un al doilea acces, tot cu două benzi pe sens unic, pe care vor circula autobuze, autocare și taxiurile, care vor aduce și lua pasagerii de la aeroport”, se mai arată în documentația în baza căruia a fost atribuit contractul de lucrări la Aeroport.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top