Connect with us

Soluția pentru Palas Residențial: câștigători sunt arhitecții de la UNStudio

Așa vor arăta blocurile Palas

Investiții private

Soluția pentru Palas Residențial: câștigători sunt arhitecții de la UNStudio

Biroul de arhitectură UNStudio a câștigat concursul internațional de arhitectură organizat de IULIUS pentru dezvoltarea unui complex rezidențial în zona Sf. Andrei, lângă Școala „Gh. Asachi”.

La concurs au mai participat birourile de arhitectură Foster+Parteners, MVRVD, UNStudio și Zaha Hadid Architects. Cele patru proiecte au fost prezentate în prima parte a zilei în cadrul unei conferințe de arhitectură organizată la Palatul Culturii de Iulius în parteneriat cu New Iași Architecture și SHARE Architects.

În tema de proiectare a fost prevăzută o funcțiune mixtă pentru clădiri: rezidențial cu spații comerciale la parter (zonă de retail). Juriul concursului a fost format din arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Mihai Drișcu, Dragoș Ciolacu, Matei Bogoescu și istoricul Cătălin Turliuc.

Câteva aspecte despre proiectul UNStudio:

  • o primă diferență notabilă – înălțimea maximă este cu 10 metri mai puțin față de celelalte trei proiecte (limita impusă prin tema de proiectare a fost 46 m pe ideea să nu depășească înălțimea Palatului) – astfel, spun arhitecții, au fost maximizate spațiile locative pe orizontală
  • faptul că au fost impuse prin tema de proiectare anumite conuri de vizibilitate (spre monumente istorice) au determinat formele și amplasarea clădirilor
  • clădirile vor avea terase verzi generoase, acoperișuri verzi, panouri fotovoltaice, iar apa de ploaie va fi stocată pentru reutilizare
  • elementul constructiv – ciment și lemn
  • la proiect au participat 7 arhitecți, toți de la UNStudio, dar fiecare din altă țară

„Am așteptat cu entuziasm răspunsul la tema formulată oferit de cei patru participanți în concurs, știind încă de la început cât de grea va fi misiunea juriului de a le departaja. Toate lucrările au fost de o înaltă calitate din perspectiva îndeplinirii criteriilor care trebuiau respectate și am constatat că fiecare dintre birourile participante la acest concurs a depus un efort conceptual consistent. Suntem bucuroși că am reușit desemnarea unui proiect câștigător care poate reseta relația dintre arhitectura contemporană și cea istorică, atât la nivel local, cât, de ce nu, și la nivel național”, a declarat președintele juriului, dr. arh. Șerban Țigănaș.

„Sunt fără cuvinte. Am sperat să câștigăm, dar nu ne-am așteptat, pentru că toate birourile au făcut proiecte uimitoare. Suntem foarte încântați, dar și curioși, pentru că este un proiect foarte dificil. Asta ne aduce entuziam, dar ne și responsabilizează, pentru că va trebuie să gestionăm toate provocările. Dar, la final, cred că va fi un demers foarte satisfăcător”, a spus Stella Nikolakaki, Senior Architect and Project Manager UNStudio.

„Acum trei ani de zile, când am pornit la acest drum, grupul IULIUS a promis să atragă cele mai bune companii de arhitectură din lume într-un concurs din care să rezulte o propunere într-o zonă care pentru ieșeni înseamnă foarte mult. Iar o zonă de o asemenea complexitate și valoare istorică ne-a determinat să țintim spre specialiști din domeniu din topurile mondiale. Am fost impresionați de toate proiectele participante în concurs și credem că fiecare dintre ele a venit cu o viziune valoroasă, confirmând încă o dată înalta clasă a birourilor de arhitectură participante în concurs. Sperăm ca ieșenii să fie mândri de viitorul proiect, finalizarea concursului fiind o primă etapă, pentru că de acum urmează parcursul firesc al unei dezvoltări, de avizare, autorizare și consultare publică, care să conducă la proiectul final”, a spus Raluca Munteanu, Director Dezvoltare IULIUS.

În cazul proiectului UNStudio, juriul a remarcat că „înrămarea perspectivelor spre principalele monumente este o tehnică reușită, care fragmentează baza ansamblului în șase corpuri distincte, asigurând permeabilitatea la nivelul pietonilor și permițând traseele de parcurgere a spațiilor. Se realizează, astfel, o adevărată cameră urbană, care devine o destinație atractivă, atât pentru public, cât și pentru rezidenți. Atmosfera propusă este complexă, diferită și generoasă, cu o multitudine de planuri suprapuse, în care natura și arhitectura contemporană creează spații de relaxare pentru toate categoriile de utilizatori ai locului. Proiectul este foarte deschis prin flexibilitate pentru adaptări în timp, atât a locuințelor, cât și a spațiilor publice”. 

În motivația deciziei, juriul concluzionează că „soluția volumetrică este cea mai aplatizată dintre toate propunerile, construind un plan de relaționare cu orizontul orașului, care este în același timp și o amplificare a platoului pieței Palatului Culturii. Se oferă, astfel, o experiență de 360 de grade către silueta Iașului și peisajul urban. Conexiunile spațiale între cotele superioare și inferioare se fac prin traseul plantat, o adevarată oază”.

Un alt aspect apreciat de specialiști a fost acela că „propunerea lucrează inteligent cu separații și continuități gradiente de intimitate a spațiilor comune exterioare și interioare, toate legate de o expresie arhitecturală contemporană clară și subtilă în același timp. Sustenabilitatea propunerii oferă o alternativă structurală hibridă avansată, care poate ajunge prin dezvoltarea proiectului la o amprentă de carbon remarcabil de scăzută”.

Cum prezintă cei de la UNStudio proiectul

„Palas Rezidențial se află într-o locație cu o bogată încărcătură istorică. Cadrul urban, precum și avântul puternic al Iașului în ceea ce privește dezvoltarea economică, academică și culturală, creează fundalul perfect pentru acest proiect ambițios. Viziunea noastră este de a crea un spațiu care să facă o punte peste timp.

Palas Rezidențial se dorește a fi un mediu contemporan, care poate găzdui spații rezidențiale de calitate și facilități publice, fiind, totodată, complet integrat în contextul istoric din împrejurimi; un mediu care își generează identitatea pe baza cadrului său istoric, devenind simultan noul fundal pentru monumentele din jur și oferind noi unghiuri și perspective de vizibilitate pentru acestea.

Viziunea noastră este de a crea un spațiu care să îmbine comunitățile și să dizolve barierele sociale. Palas Rezidențial va fi o dezvoltare rezidențială unică, deschisă către împrejurimi și care va permite circulația fluidă a persoanelor dinspre cartierul Sf. Andrei către Piața Palatului. Va fi un loc de consolidare a țesăturii sociale, care amplifică sentimentul de comunitate și conectează împrejurimile prin intermediul noilor spații publice și zonelor amenajate pe care le va oferi.”

Cine sunt arhitecții de la UNStudio

UNStudio este un birou internațional de arhitectură, fondat în 1988, de către Ben Van Berkel și Caroline Bos. Cu birouri în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne, echipa a lucrat, până în prezent, la peste 120 de proiecte, realizate în 41 de țări, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, dar și masterplanuri urbane. Arhitecții sunt recunoscuți pentru designul lor avangardist, iar proiectele lor emblematice reprezintă spații în care oamenii trăiesc și lucrează în medii sănătoase.

Unele clădiri au devenit obiective arhitecturale contemporane de neratat, precum Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, ce reprezintă o atracție în sine pentru turiști, sau terminalul central de transport public din Arnhem (Olanda), care este și un exemplu excelent pentru proiectele de infrastructură în reamenajare.

Biroul s-a făcut remarcat și pentru designul arhitectural al rețelei de metrou Doha, din Qatar, precum și pentru principalele proiecte de ultimă generație, cum ar fi sediul Booking din Amsterdam, sau proiecte mixed-use, cum este Four Frankfurt, care sunt, în prezent, în construcție.

Acestea sunt doar câteva exemple de proiecte ale UNStudio, a cărui misiune este de a proiecta pentru un impact de durată, de a contribui la provocările legate de urbanizare, schimbări climatice și de a aduce un impact de durată asupra orașelor și a oamenilor.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top