Proiecte publice
Spitalul Covid-19 de la Lețcani a fost preluat de Boli Infecțioase/Cum arată organigrama
Plenul Consiliul Județean (CJ) a dat undă verde că spitalul modular de la Lețcani să fie preluat în administare de Spitalul de Boli Infecțioase – unitatea va funcționa ca secție exterioară. Odată ce va fi operaționalizat, spitalul modular va asigura peste 100 de paturi pentru pacienții Covid-19 în stare gravă (ce au nevoie de terapie intensivă) și peste 150 de paturi pentru pacienți cu forme mai ușoare ale bolii. Un avantaj al punerii în funcțiune a spitalului vizează posibila degrevare a celorlalte unități spitalicești, unele dintre ele fiind supra-aglomerate cu cazuri Covid-19.
- CONTEXT. În ultima lună, cazurile din municipiul Iași au crescut dramatic: în fiecare zi apar focare, iar numărul de pacienți internați s-a triplat – în acest moment doar din municipiul Iași sunt internate în spitale peste 660 de persoane. Pe 2 august, erau doar 192 de ieșeni (din municipiu) internați. Pentru a ne face o idee asupra „exploziei” de cazuri Covid-19 la Iași, ne putem raporta la datele de la începutul lunii iunie: erau sub 100 de persoane internate în spital. Practic, în trei luni, numărul celor internați a crescut de 6 ori. Amintim că spitalul modular va deservi întreaga zonă de nord-est a țării și nu este exclus să fie transferate la Iași și cazuri din alte regiuni.
Potrivit conducerii CJ Iași, instalarea spitalului modular a intrat pe ultima sută de metri: containerele sunt amplasate, iar echipamentele medicale sunt montate.
În cadrul ședinței CJ de astăzi a fost adoptată și organigrama spitalului modular: conform actelor făcute publice de CJ, spitalul modular va avea 478 de posturi. Cele mai multe dintre acestea sunt la Secție Terapie Intensivă (227) și la Secția Boli Infecțioase (145).
Alte posturi vor fi la: laboratorul de analize medicale (29), compartiment urgență (28), triaj (20), întreținere (10), farmacie (5), spălătorie (5), serviciul de anatomie patologică (4), laborator radiologie și imagistică medicală (3) și U.T.S. (2).
„Vom face detașări de la Spitalul de Boli Infecțioase în funcție de numărul de paturi ocupate. Probabil vom începe cu 30-50 de paturi, iar în zona de terapie intensivă cu 10-20 de paturi. Apoi, în funcție de numărul necesar de locuri, vom extinde și personalul, cu ajutor și din partea celorlalte spitale care și-au arătat disponibilitatea în acest sens”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecțioase, dr. Carmen Dorobăț.
„Din momentul predării spitalului la Boli Infecțioase, în aproximativ 8-9 zile spitalul este pus în funcțiune”, a spus șeful CJ, Maricel Popa.
- Spitalul mobil va funcționa în prima perioadă ca secție anexă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și va respecta regulile incluse în regulamentul de organizare și funcționare ale acestui spital. Din punct de vedere al cazurilor internate, el va prelua cazurile infectate cu Covid-19 – atât cele cu o stare clinică bună, cât și cele care necesită suport venitilator, permițând treptat Spitalului de Boli Infecțioase să își reia treptat activitatea și pentru pacienții, foarte mulți, care au nevoie de tratament specific pentru alte patologii non-Covid, cât și Spitalului de Neurochirurgie care funționează cu o secție ATI de 16 paturi dedicată ca și suport pentru tratamentul pacienților ce necesită suport ventilator și alte 3 zone tampon să-și reia mai aproape de normalitate, activitatea specifică, de înaltă performanță și anume tratamentul pacienților cu patologii grave, dar și a celor cu patologii cronice – se arată în hotărârea adoptată de plenul CJ.
Consilierii județeni liberali s-au abținut la unele proiecte în relație cu spitalul modular, dar au votat pentru operaționalizarea spitalului și ca unitatea să devină secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase. În schimb, liberalii au atras din nou atenția asupra neregulilor care au fost identificate de către Curtea de Conturi în achiziția de către CJ, prin asociația Euronest, a unității modulare.
Spitalul este compus exclusiv din containere, include 256 de paturi dintre care 103 de tip ATI, 143 de tip HDU cu presiune negativă, 5 paturi în triaj și 5 în urgențe, 60 de ventilatoare, sală de operație, radiologie, laborator, policlinici, rezervor de apă și generatoare proprii, stații de sterilizare și decontaminare, spații de cazare pentru personalul medical, unitate TIC mobilă, spălătorie, bucătărie, stație de oxigen și aparatură performantă.
Spitalul modular a fost furnizat de firma turcă SDI Global LLC și, inițial, trebuia montat și pus în funcțiune în cursul lunii mai 2020.
Valoarea contractului se ridică la 13,2 milioane euro, iar banii au fost asigurați de către CJ Iași (10,2 milioane euro) și CJ Neamț (3 milioane euro).